Kennisbank  ERM

View all AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance MiFID Security 


Supercalifragilisticexpialidocious

26 juni 2024
Kennisbank

De gebroeders Sherman[*1] voorzagen talloze animatiefilms van onweerstaanbare muziek en schreven zo ook de soundtrack voor de babyboomgeneratie. De klanken die de Disney-helden begeleidden bij hun belevenissen ­– van ‘Jungle book’, ‘Winnie the Pooh’, ‘Chitty Chitty Bang Bang’ tot ‘The Aristocats’ en ‘Mary Poppins’ – waren ook de metgezel van babyboomers op hún avontuur. Dat bestond erin de diepe recessie en het economische wanbeleid van de jaren 70 te overstijgen, voortgedreven door hun ongebreidelde consumptiedrang – een gevolg van hun enthousiasme en onwrikbaar optimisme. De daaropvolgende decennia kenden een ongeziene economische vooruitgang, met een substantiële toename van de productiviteit, verrassende technologische innovaties en een kwaliteitssprong in de gezondheidszorg. Een zeldzame combinatie, die toeliet om de grootste welvaartscreatie ooit te realiseren, ondanks de beurscrash van 1987, de scherpe recessie in 1991-1993, het infarct van de technologie-aandelen in 2001, de bolwassing van de grootbanken in 2008, de existentiële crisis van de eurozone in 2011, de pandemie in 2020, het militaire conflict in 2022 en de daaropvolgende inflatie-opstoot en renteverhogingen. De immer blijmoedige babyboomers wisten de éne na de andere crisis van zich af te schudden. Lees meer…

Het effect van Dunning-Kruger

06 mei 2024
Kennisbank

Stefan Duchateau

Eerst even een waarschuwing vooraf: wie allergisch is voor beschouwingen over monetaire politiek en aandelenmarkten, riskeert hier een overdosis. Wanneer het inzicht, de kennis en ervaring in een bepaalde problematiek beperkt is, blijkt de overtuiging over het eigen grote gelijk hierover toe te nemen. Dat was alvast de conclusie van de onderzoekers Julian Kruger en David Dunning die in 1999 – tot hun eigen verbazing – vaststelden dat mensen er vooral een rotsvaste mening op nahouden over het onderwerp of het vakgebied waar ze het minst van afweten. Het omgekeerd verband tussen competentie en convictie staat bekend als het Dunning-Kruger-effect of DKE: Hoe lager het competentieniveau, hoe sterker de overtuiging en hoe onwrikbaarder de standpunten. Wellicht is dit toe te schrijven aan het feit dat men door onwetendheid het échte probleem niet ziet en zich vandaar gemakkelijk schaart achter simplistische oplossingen en weinig begrip toont voor een andere visie of een meer genuanceerde mening. Niet weten wat je zelf niet weet… Lees meer…

Duurzaamheidsscorebord een klimaatbestendige update

19 april 2024
Kennisbank

Open een doorsnee jaarverslag en je leest er waarschijnlijk iets over klimaatverandering in. Geen wonder, want voor bedrijven en financiële instellingen kunnen een veranderend patroon van het weer en de natuurrampen die daarmee samenhangen een reële bedreiging vormen. De Nederlandsche Bank, afgekort DNB, publiceert sinds 2023 cijfers over de relatie tussen de financiële sector en klimaatverandering, waaronder bijvoorbeeld de omvang van het potentiële verlies voor de Nederlandse financiële sector door klimaatverandering. Vanaf april 2024 doet DNB dat nog iets accurater. Het dashboard is een digitaal overzicht dat een inkijkje biedt in de voortgang die de Nederlandse financiële sector boekt op het vlak van duurzaam beleggen en de uitstoot van broeikasgassen (CO₂) die daarmee gemoeid is. Daarnaast brengt het dashboard ook de gevolgen in kaart van een veranderend klimaat op de omgeving en daarmee de financiële sector. Denk daarbij aan een vergroot risico op bosbranden, verzakkingen of overstromingen en de invloed van dat alles op kapitaal. Lees meer…

Risicobeheersing in correspondent bankrelaties (COBA)

05 maart 2024
Kennisbank

Op 22 januari 2024 werd in het Auditorium van De Nederlandsche Bank, afgekort DNB, de ‘Training on ML/TF risk exposure and risk mitigation related to Correspondent Banking’ georganiseerd. Correspondent bankrelaties (COBA) zijn essentieel in het mondiale betalingssysteem en van vitaal belang voor de internationale handel en de wereldeconomie, inclusief de opkomende markten en ontwikkelingseconomieën. De Europese Commissie constateert dat financiële instellingen de afgelopen jaren steeds vaker lijken te besluiten om mogelijke risico’s van het witwassen van geld en financiering van terrorisme  met betrekking tot COBA dienstverlening proberen te vermijden in plaats van te beheersen door zakelijke relaties met hele regio’s of groepen klanten te beëindigen. Lees meer…

Grotere bedrijven moeten komende jaren flink aan de bak als gevolg van de CSDDD

04 maart 2024
Kennisbank

Michel Klompmaker

Vorig jaar op 1 juni 2023 was het zover. Het Europese Parlement stemde in met de Corporate Sustainability Due Diligence Directive, afgekort CSDDD. Deze richtlijn verplicht alle grote ondernemingen om de negatieve impact van hun activiteiten op mensenrechten en het milieu te identificeren en waar nodig te voorkomen, te beëindigen of te verminderen. De CSDDD is dus een zorgplicht en heeft betrekking op de hele waardeketen. We spraken erover met Johan Löfquist, Head of Sustainability Data bij Worldfavor.
Lees meer…

DNB boekte verlies van 3,5 miljard euro in 2023

01 maart 2024
Kennisbank

De Nederlandsche Bank, afgekort DNB, mocht over het afgelopen jaar 2023 een verlies bijschrijven van bijna 3,5 miljard euro. Het grootste deel hiervan, ruim 2,3 miljard euro, wordt opgevangen door de voorziening voor financiële risico’s. Het resterende verlies van ruim 1,1 miljard euro gaat ten laste van kapitaal en reserves. Volgens DNB zijn deze cijfers in lijn met eerdere verwachtingen. De buffers van DNB zijn naar verwachting groot genoeg om toekomstige verliezen op te vangen. De vraag blijft hoe het mogelijk is dat met ruim tweeduizend hooggekwalificeerde medewerkers een negatief resultaat per werknemer van  circa 1.750.000 euro verklaarbaar is. Hieronder vindt u de uitleg.
Lees meer…

Is funderingsonderzoek light een haalbaar concept?

29 januari 2024
Kennisbank

KCAF is de afkorting van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek en is een stichting met als doelstelling het verzamelen, ontwikkelen en ontsluiten van kennis rond de aanpak en preventie van funderingsproblemen. KCAF fungeert als nationaal funderingsloket voor alle vragen rond deze problematiek. Van funderingsonderzoek tot funderingsherstel, van aanpak tot financiering, van preventie tot innovatie. Dat wordt samen met vakmensen en eigen medewerkers bereikt.  Zo is er in oktober 2022 de richtlijn ‘Funderingen onder gebouwen’ verschenen. Deze richtlijn, opgesteld door de onderzoeksbureaus voorkomend op de erkenningslijst van het KCAF en aangevuld met deskundigen uit de wetenschap en overheden vervult een belangrijke rol in het doen verrichten van goed en degelijk funderingsonderzoek bij woningen en gebouwen. Diverse partijen en overheden hebben de richtlijn omarmd en verplicht benoemd bij het (subsidiëren van) uitvoeren van funderingsonderzoek.

Lees meer…

Nieuwe strategische risico’s voor corporaties

15 januari 2024
Kennisbank

Geert Haisma

Deze week is het nieuwe jaarlijkse rapport omtrent risico’s van het World Economic Forum (WEF) weer uitgekomen, het Global Risk Report dat is gebaseerd op de visie van 14.000 experts. Hierin staan ook een aantal interessante nieuwe strategische risico’s voor corporaties. Waar verleden jaar pandemie risico’s nog in de top 3 stonden, zijn deze nu helemaal verdwenen uit de top 10. De top 10 bevat nu hele andere risico’s dan verleden jaar, waarbij ook onderscheid wordt gemaakt naar risico’s die de komende 2 jaar al manifest worden en op de wat langere termijn van ongeveer tien jaar. Onderstaand het overzicht van deze risico’s.

Lees meer…

Risk in Focus 2024 rapport vanuit Internal Auditing beschikbaar

20 september 2023
Kennisbank

Gisteren is het Risk in Focus 2024 rapport openbaar gemaakt door maar liefst 16 Instituten van Internal Auditors. Grootschalige complexe risico’s zetten organisaties onder druk, waarbij de huidige economische onzekerheid een voortzetting lijkt van de crisistoestand die startte met de pandemie. Organisaties worden geconfronteerd met de toegenomen klimaat gerelateerde druk, grote geopolitieke onzekerheden en cyberrisico’s. Veel organisaties hebben uitdagingen in het aantrekken en behouden van talent en de vaardigheden die nodig zijn om met deze onzekerheden om te gaan. Het rapport is onderverdeeld is vijf zogenaamde ‘hot topics’ en u kunt het rapport  gratis downloaden via onze website. Vooruit durven kijken en veerkracht zijn momenteel de kritieke succes factoren. Lees meer…