Nieuwe Europese regels in vogelvlucht

Datum:09-04-2025
Tijd:09:00 - 16:45
Dagen:1
Locatie:Amsterdam

Inleiding

Vanuit Brussel komen veel nieuwe wetten en regels rond data, privacy, AI en digitale platformen op ons af. Denk bijvoorbeeld aan de DMA (per 2 mei 2023),de DSA (die in 2024 een rol zal spelen) en de recent aangenomen EU AI Act. Belangrijke nieuwe wetgeving: wat is de laatste stand van zaken? In deze cursus gaan we in op de vraag hoe jij je als professional kunt voorbereiden. Je krijgt overzicht in de belangrijkste wet- en regelgeving en we bespreken de laatste ontwikkelingen.

Lees meer…

Basis Wwft

Datum:25-03-2025
Tijd:13:00 - 16:00
Dagen:1
Locatie:Utrecht

Inleiding

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme is de Nederlandse implementatie van de impactvolle Europese anti-witwasrichtlijnen. Witwassen en witwasbestrijding heeft de volle aandacht van de Nederlandse autoriteiten. Het betreft wetgeving dat uiterst serieus moet worden genomen niet in de laatste plaats vanwege de forse boetes die bij niet-naleving worden opgelegd.

Vanuit het anti-witwaskader hebben financiële instellingen, alsmede bepaalde beroepsbeoefenaren (denk aan: accountants, advocaten, belastingadviseurs, domicilieverleners, notarissen en trustkantoren), verplichtingen in het kader van voorkomen van witwassen van gelden en financieren van terrorisme. Instellingen dienen onderzoek te doen naar hun cliënten en hun transacties. Ongebruikelijke transacties moeten worden gemeld bij de Financial Intelligence Unit. De wetgeving is uitgebreid en verandert in rap tempo.

Lees meer…

SFDR in a Day

Datum:26-03-2025
Tijd:09:30 - 17:30
Dagen:1
Locatie:Amsterdam

Inleiding

In één dag op de hoogte van de in’s en out’s van de SFDR

De SFDR brengt voor financiëlemarktdeelnemers een reeks complexe informatieverplichtingen met zich mee. Hoe ga je om met een artikel 8- of 9-product? Wat betekenen de termen lichtgroen en donkergroen, en wat houdt PAI in? In hoeverre kunnen beleggers vertrouwen op de juistheid van de verstrekte informatie?

Tijdens deze praktische cursus word je wegwijs gemaakt in de SFDR en de vereisten die voor jouw organisatie van toepassing zijn.

Welke impact heeft de SFDR op mijn onderneming? Hoe kwalificeer ik mijn financiële producten? Hoe kom ik van grijs naar lichtgroen? Inzoomen op E+S+G uit de Regulatory Technical Standards (RTS). Wat is de samenhang tussen de SFDR en Taxonomieverordening en waarom is dat belangrijk?

Lees meer…

Praktisch werken met de Wet Open Overheid

Datum:17-06-2025
Tijd:09:30 - 16:30
Dagen:1
Locatie:Utrecht

Inleiding

De Wet open overheid is op 1 mei 2022 in werking getreden. Wat is het verschil tussen de oude Wob en de huidige WOO? Hoe moet een WOO verzoek worden behandeld? Wat zijn de verschillen en hoe ga je hier in de praktijk mee om?

Lees meer…

Wet bescherming klokkenluiders

Datum:17-04-2025
Tijd:09:30 - 16:45
Dagen:1
Locatie:Utrecht

Inleiding

De nieuwe klokkenluiderswet (de Wet bescherming klokkenluiders, “Wbk”) is per 18 februari 2023 in werking getreden. Deze nieuwe wet dwingt werkgevers tot aanpassing van hun interne klokkenluidersregelingen en tot het maken van strategische keuzes bij (onder meer) het publiceren van de eigen klokkenluidersregeling. De nieuwe wet heeft ook gevolgen voor het sluiten of wijzigen van onder meer arbeids- consultancy-, management-, aansluitings- en vaststellingsovereenkomsten., Binnenkort komen daar nadere wijzigingen bij, op grond waarvan de interne klokkenluidersregelingen weer moeten worden aangepast en het mogelijk wordt gemaakt anoniem meldingen te doen. De naleving daarvan wordt mogelijk in de nabije toekomst verstrekt door het Huis voor Klokkenluiders sanctiebevoegdheden toe te kennen die het kan uitoefenen tegen werkgevers. Ben jij al op de hoogte van deze aanstaande wijzingen en de gevolgen voor jouw praktijk? Weet jij hoe je misbruik van deze regelgeving kan voorkomen?

Lees meer…

Fundamentele beginselen, zorgplicht en aansprakelijkheid accountants

Datum:19-03-2025
Tijd:09:30 - 16:30
Dagen:1
Locatie:Amsterdam

Inleiding

Op basis van de VGBA moet je als accountant altijd bewust te zijn van mogelijke bedreigingen voor het in achtnemen van de fundamentele beginselen. Dit begint al voor de opdrachtaanvaarding en werkt door op het eventueel voortzetten of beëindigen van opdrachten. De tuchtrechter toetst zeer streng aan de naleving van deze primaire verplichtingen en legt over het algemeen zware maatregelen op. De drempel voor tuchtklachten is ook erg laag. Klanten, wederpartijen, toezichthouders AFM en BFT, de beroepsorganisatie NBA, het Openbaar Ministerie en curatoren weten steeds sneller de weg naar zowel de tuchtrechter als de civiele rechter te vinden.

Lees meer…

Inzicht in de NIS2-richtlijn: voor bestuurders en managers

Datum:18-03-2025
Tijd:09:30 - 16:45
Dagen:1
Locatie:Amsterdam

Inleiding

De NIS2-richtlijn legt nieuwe en uitgebreide eisen op aan organisaties in vitale sectoren. Deze multidisciplinaire cursus helpt je om te voldoen aan deze complexe regelgeving, je organisatie te beveiligen en de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders te beperken. Met deze kennis kun je direct aan de slag om jouw organisatie klaar te maken voor NIS2.

Lees meer…