World Benchmarking Alliance: grootste bedrijven schieten tekort op duurzaamheidsgebied

22 augustus 2024

De recent gepubliceerde geüpdatete versie van de Nature Benchmark door de World Benchmarking Alliance (WBA) biedt een gedetailleerd overzicht van hoe bedrijven presteren op het gebied van duurzaamheid met betrekking tot hun impact op de natuur. Deze benchmark evalueert invloedrijke bedrijven wereldwijd op hun bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het onderzoek, dat de prestaties van 816 bedrijven in meer dan 20 sectoren tussen 2022 en 2024 analyseerde, onthult enkele belangrijke bevindingen.

Een belangrijke bevinding uit het onderzoek is dat, hoewel veel bedrijven stappen zetten richting duurzaamheid, de meerderheid onvoldoende bewust is van hoe hun activiteiten de natuur beïnvloeden en hoe zij van de natuur afhankelijk zijn. Slechts vijf procent van de bedrijven heeft de impact van hun activiteiten op de natuur beoordeeld, en minder dan één procent heeft hun afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen in kaart gebracht. Dit gebrek aan diepgang in rapportage en analyse benadrukt de noodzaak voor bedrijven om zich voor te bereiden op de komende CSRD-rapportageverplichtingen, die vanaf dit jaar van kracht worden voor grote beursgenoteerde bedrijven.

Er is een aanzienlijk risico op greenwashing met betrekking tot plasticreductie. 43 procent van de bedrijven rapporteert plasticreducerende initiatieven, maar slechts 19 procent biedt concrete prestatie-indicatoren. Nog minder bedrijven, zeven procent, komt met tijdgebonden doelen om plasticgebruik en -afval te verminderen.

De benchmark wijst ook op een groeiend bewustzijn van waterbeheerproblemen, 29 procent van de bedrijven maakt melding van verminderd waterverbruik. Desondanks rapporteert slechts 15 procent over hun geloosde verontreinigingen, waarvan slechts vier procent doelstellingen heeft opgesteld om deze te verminderen. De dreigende wereldwijde watercrisis, met een stijgende zoetwatervraag van 40 procent in 2030, onderstreept de noodzaak voor een holistische benadering van waterbeheer door bedrijven.

Slechts 13 procent van de onderzochte bedrijven geeft aan de rechten van inheemse volkeren en de lokale gemeenschappen te respecteren. Dat terwijl deze groepen vaak belangrijke ecosystemen en ongeveer 40 procent van alle beschermde landgebieden beheren.

66 procent van de bedrijven legt de verantwoordelijkheid voor duurzaamheid bij hun bestuursraden legt. Terwijl slechts twee procent van de bestuursleden beschikt over relevante expertise op gebieden zoals biodiversiteit of klimaat.

Van de meer dan 800 onderzochte bedrijven zijn er 21 in Nederland gevestigd. Heineken staat het hoogst op de ranglijst (43) en scoort vooral goed op het gebied van sociale inclusie en community impact. Ook Ahold Delhaize scoort op dit gebied relatief hoog en staat in de ranglijst op de 63e plaats. De Nederlandse bedrijven die het slechtst scoren zijn groothandel in groente en fruit, Coöperatie The Greenery (723) en diervoederconcern De Heus (739).

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *