Witwasbestrijding in het Koninkrijk: waar staan Aruba, Curaçao en Sint Maarten?

25 september 2024

De autonome landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, spelen elk een cruciale rol in de strijd tegen witwassen. Ondanks enkele positieve ontwikkelingen blijft witwasbestrijding een complexe uitdaging die om voortdurende aandacht vraagt. Dit artikel belicht de voortgang en knelpunten in de aanpak van witwassen binnen deze drie Caribische landen.

Aruba

Op Aruba blijft de strijd tegen witwassen een uitdaging, ondanks positieve ontwikkelingen in 2023.  Het aantal geregistreerde verdachten voor witwasactiviteiten steeg van 33 in 2022 naar 39 in 2023, waarvan er tien zijn veroordeeld. De noodzaak tot een duurzame aanpak is duidelijk, met een focus op het versterken van de financiële opsporingscapaciteit en het intensiveren van de samenwerking met internationale partners.

De veroordeling van ex-minister Paul Croes in de Ibis-zaak illustreert de ernst van witwassen op Aruba. Croes, oud-minister van Arbeid, moet 163.000 florin (81.375 euro) terugbetalen aan wederrechtelijk verkregen geld. Het Openbaar Ministerie eiste de terugbetaling omdat Croes de herkomst van een deel van zijn vermogen niet kon verklaren, wat duidt op witwassen. De rechter oordeelde dat Croes het geld moet terugbetalen of anders een extra gevangenisstraf van 1,5 jaar tegemoet kan zien.

Curaçao

Curaçao wordt door banken aangemerkt als een ‘hoogrisicoland’ voor witwassen en terrorismefinanciering vanwege het ontbreken van specifieke wetgeving. Dit creëert een gunstig klimaat voor illegale activiteiten, die zich gemakkelijk kunnen verschuilen binnen bedrijfsstructuren. Om de integriteit van het financiële stelsel te waarborgen, werkt Curaçao aan de implementatie van nieuwe wetgeving conform de richtlijnen van de Financial Action Task Force (FATF). Deze wetgeving is onder andere gericht op het aanscherpen van de regels ten aanzien van de transparantie van de ultimate beneficial owners (UBO’s) van bedrijven.

De Raad van Advies (RvA) benadrukt het belang van een snelle implementatie van de nieuwe wetgeving. Echter, de RvA heeft ook kritiek geuit op de trage voortgang en de inadequate planning van de regering. Deze vertraging in het wetgevingstraject vergroot de risico’s voor Curaçao, aangezien het land te maken kan krijgen met negatieve gevolgen voor de integriteit van haar financiële stelsel en economie.

Sint Maarten

Het kleinste autonome land binnen het Koninkrijk laat nog altijd na om de nodige wetgeving rondom de bestrijding van witwassen aan te nemen, ondanks herhaalde waarschuwingen en deadlines. De weigering van Sint Maarten om op te treden tegen dubieuze financiële transacties kan ernstige gevolgen hebben. Het land riskeert onder andere uitsluiting van internationaal bankverkeer, met mogelijk desastreuze gevolgen voor de economie, met name de toeristische sector.

 



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *