Waarom Ambient Intelligence een steeds grotere rol binnen risicomanagement krijgt

30 maart 2023
Kennisbank

Tatiana Goering-Zaburnenko

In 2021 bezweek één van de tribunes van het Nijmeegse Goffert stadion onder het gewicht van honderden springende supporters van het Arnhemse Vitesse. Er raakten gelukkig geen mensen ernstig gewond. Maar dit soort incidenten tonen het belang van het in kaart brengen van de risico’s van sport, sportaccommodaties en -evenementen. Geavanceerde technologieën spelen hierbij een steeds grotere rol. Met het lectoraat Ambient Intelligence van hogeschool Saxion hebben we bestaande risicomanagementsoftware efficiënter en effectiever gemaakt. Het resultaat: Sportkeur 2.0. Ambient Intelligence gaat over geavanceerde technologieën, zoals sensortechnologie, Artificial Intelligence (AI) of Augmented Reality. Die technologieën hebben één gemeenschappelijke deler: ze reageren op de aanwezigheid van mensen, hun gedrag en behoeftes. Bijvoorbeeld een sensor die opmerkt dat iemand valt en een alarmsignaal stuurt naar hulpdiensten.

Met behulp van deze technologieën kan risicomanagement efficiënter, effectiever en eenduidiger worden uitgevoerd. Denk aan risico-inspecties op locaties, die door het toevoegen van 3D-modellen eenvoudig op afstand kunnen worden uitgevoerd. Of apps en dashboards waarmee alle betrokkenen direct eenduidig inzicht in de risico’s van locaties krijgen en slimme technologieën die automatisch veiligheidsrisico’s in kaart brengen. Dit is niet alleen relevant voor de sportsector, maar kan ook worden toegepast op andere gebieden, zoals brandveiligheid of Arbo-vraagstukken. Ambient Intelligence kan zomaar de nieuwe norm in risicomanagement worden.

Sportkeur 2.0

Terug naar de sport. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor de veiligheidsrisico’s van stadions en tribunes. Zo halveerde voetbalclub PSV vorige maand de capaciteit van het uitvak uit zorgen voor de veiligheid van de constructie. Maar tot voor kort bestond er geen centraal systeem waarin overheden, sportbonden en beheerders van accommodaties eenduidig de risico’s van sport konden raadplegen. Terwijl er veel dingen mis kunnen gaan. Want hoewel voetbaltribunes gelukkig niet aan de lopende band instorten, zijn incidenten met versleten of loszittende toestellen en verouderende installaties niet ondenkbaar. Samen met Go2Sure en andere partners onderzochten we hoe we bestaande risicomanagementsoftware efficiënter en effectiever konden maken door het integreren Ambient Intelligence, bijvoorbeeld bij het in kaart brengen van dit soort risico’s.

Van 2D naar 3D

Eén van de verbeteringen is het toevoegen van de mogelijkheid om risico’s vast te leggen in 3D-BIM-modellen. Door sportaccommodaties in 3D te visualiseren, hoeven de verplichte risico-inspecties niet langer op locatie te worden uitgevoerd. Inspecteurs kunnen in de tool precies aangeven waar de risico’s zich in een gebouw bevinden. En dit inzichtelijk maken voor het hele gebouw, of per onderdeel.

Computer Vision voor slimme risicodetectie

Daarnaast hebben we Computer Vision technologie toegevoegd. Daarmee worden bepaalde objecten automatisch herkend en krijgen die een andere kleur in een tool. Dit maakt het mogelijk om automatisch risico’s in kaart te brengen. Voor Sportkeur 2.0 testten we dit met de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie (KNWU). Zij gebruiken risicomanagementsoftware om de veiligheid van fiets- en wielerwedstrijden te waarborgen. Daarbij moet een inspecteur de route controleren en een inschatting maken van de risico’s. Met Sportkeur 2.0 gebeurt dit automatisch. Obstakels zoals stoepranden en bomen worden herkend en gemarkeerd in een andere kleur. Aan de hand van GPS-coördinaten zien inspecteurs precies waar deze potentiële risico’s zich bevinden.

Dashboard voor sportaccommodaties

Veiligheid is voor beheerders van sportaccommodaties van groot belang. Om hen in staat te stellen de risico’s te beheersen én inzicht te krijgen in de financiën ontwikkelden we een slimme softwareapplicatie. Hiermee kunnen beheerders inzien welke risicobereidheid er bereikt wordt tegen welke kosten, welke reparaties en vervangingen nodig zijn, wat dit kost en wat de inzichten zijn uit de voorgaande jaren.

App voor evenementenorganisatie

Met een door Ambient Intelligence ontwikkelde app is het binnen Sportkeur 2.0 mogelijk om evenementen aan te vragen, de status te controleren en in te zien welke acties nog zijn vereist in het proces. De app voldoet aan het ISO 31000 ‘Framework risicomanagement’. Ook kunnen alle verplichte documenten toegevoegd worden. In de app, die ontwikkeld is in samenwerking met meerdere gemeentes, kunnen evenementenaanvragen van A tot Z worden geregeld. Inclusief de risicoclassificatie.

Eenduidig en slim risicomanagement

Het project ontstond vanuit de vraag naar een centraal systeem waarin overheden, sportbonden en beheerders van accommodaties eenduidig de risico’s van sport konden raadplegen. Sportkeur 2.0 voorziet in deze vraag. Alle risico’s van accommodaties en materialen zijn vastgelegd op basis van de ISO 31000 norm en vastgelegd in protocollen. Door het toevoegen van de diverse Ambient Intelligence technieken zijn we tot een tool gekomen voor integraal, eenduidig en slim risicomanagement dat gebruikt kan worden door alle belanghebbenden. Sportkeur 2.0 toont de mogelijkheden van Ambient Intelligence voor de gehele risicomanagementsector.

De auteur, Dr. Tatiana Goering-Zaburnenko is onderzoeker en projectleider bij het Saxion-lectoraat Ambient Intelligence. Het Lectoraat Ambient Intelligence ontwikkelt technologie die ‘alles’ slim maakt door onder andere sensortechnologie, artificial intelligence en augmented reality. Het lectoraat ontwikkelt daarmee toepassingen rondom veiligheid, sport, smart industry, duurzame energievoorziening en het monitoren van dieren.

  • Raoul Willemsen (dir. Go2Sure)

    Prachtige resultaten vanuit het SportKeur 2.0 project. Namens Go2Sure nogmaals dank en waardering voor de bijdragen. Indrukwekkend en nuttig.

    Ik zie uit naar het vervolg op deze fijne en constructieve samenwerking!

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *