Verslag van het Risk & Compliance Jaarcongres 2024

10 juli 2024

Op donderdag 13 juni vond voor de tiende keer het Risk & Compliance Jaarcongres plaats op Landgoed Groot Kievitsdal in Baarn. Het evenement, georganiseerd door het Risk & Compliance Platform Europe, stond tot 1 juli onder leiding van Michel Klompmaker. De dag werd vakkundig voorgezeten door Michelle Fisser, voorzitter van de Vereniging voor Compliance Officers, en Michael van Woerden, oprichter van DeCompliance Monitor.

Inspirerende Keynotes

In een goedgevulde zaal trachtten verschillende sprekers antwoord te geven op de centrale vraag: ‘De Wwft: wat kunnen en wat moeten we ermee?’. Helène Erftemeijer, Sector Coördinator AML/CFT bij de Nederlandse Vereniging van Banken, opende met een keynote waarin ze de houding van de Nederlandse bankensector ten opzichte van de Wwft toelichtte. Vervolgens deelde Simon Lelieveldt, technisch bedrijfskundige en onafhankelijk expert, zijn inzichten over de vraag. Ten slotte belichtte Richard Hoff, toezichthouder bij De Nederlandsche Bank (DNB), het beleid van zijn organisatie met betrekking tot de Wwft.

Interactieve Sessie van Company.info

Onder leiding van Caroline Rohling en Mia Stange van Company.info werd een interactieve sessie gehouden over de mogelijkheden van data en tooling voor een geautomatiseerd KYC-proces. Het softwarebedrijf, dat vorig jaar zijn 25-jarig bestaan vierde, heeft als missie: “Met intelligente data creëren we meer transparantie en vertrouwen waardoor bedrijven succesvoller zakendoen.” De presentatie omvatte een demonstratie van de Company.info KYC-app, waarmee klanten binnen enkele minuten cliënten kunnen onboarden en automatisch monitoren volgens de Wwft. Voorbeelden van succesvolle gebruikers van deze app zijn Dommerholt Advocaten, EuroZaken en De Mik Real Estate Partners.

Het Grote Wwft Debat en het professorendebat

Aan het einde van de middag vond een levendig debat plaats over het Wwft-vraagstuk. Robin de Jongh van de Rabobank verzorgde een inleiding, waarna een pittige discussie volgde met advocaat Jan-Michiel Wagenaar, AI-expert Jack Esselink, en Michiel Zwinkels, hoofdofficier aanpak criminele geldstromen van het Functioneel Parket. De diverse achtergronden van de deelnemers zorgden voor interessante en waardevolle inzichten. Na een netwerkborrel op het terras en een uitgebreid diner in de Parkzaal vond het professorendebat plaats. Onder leiding van Edwin Weller gingen professoren Tom Loonen (Vrije Universiteit Amsterdam) en Birgit Snijder-Kuipers (Radboud Universiteit) op informele wijze met elkaar in debat.

Erkenning en Vooruitblik

Tot slot werd Michel Klompmaker, oprichter van het Risk & Compliance Platform Europe, geëerd met een oorkonde van de VCO. Zijn toewijding en creativiteit hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan het vakgebied van Risk en Compliance. Volgend jaar zal het congres voor de elfde keer georganiseerd worden, ditmaal onder leiding van Berghauser Pont Mediagroep, die op 1 juli het platform van Klompmaker heeft overgenomen. Monique Boer, oprichter en algemeen directeur, sprak lovende woorden over Klompmakers werk en verzekerde dat het platform in goede handen blijft.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *