Voor meer dan 250.000 huizen in Nederland is het zaak om op korte termijn in actie te schieten. Aldus het KCAF bij monde van Don Zandbergen. Don was ook een van de sprekers tijdens het RiskCongres Lokaal Bestuur op 17 september jongstleden in Utrecht. Eigenaren, zowel in de privé sfeer als publiek zoals woningcorporaties die zich niet bewust zijn van hun funderingssituatie kan het risicolabel onverwacht in de papieren lopen. Vanavond komt dat aan de orde in het TV programma De Monitor om 22.15 uur op NPO 2.
Don Zandbergen van het KCAF: “Een D of E-label betekent niet meteen dat een huis op instorten staat, maar het moet een koper of eigenaar wel aansporen om onderzoek te doen. Het geeft aan dat er urgentie is. En dat geldt voor 250.000 huizen.”
Funderingslabel geeft een indicatie van het risico op funderingsproblematiek
Het label is tot stand gekomen door het combineren van pandgegevens en gegevens over ondergrond en grondwater. Toetsingen worden uitgevoerd voor; schimmelaantasting door droogstand van houten palen (paalrot), bacteriële aantasting (palenpest), gebrek aan draagkracht/negatieve kleef, verschilzakking en een tekort voor ontwateringsdiepte voor niet onderheide panden.
De funderingslabel is in testfase. De komende maanden wordt het model verbeterd en bekende herstelde funderingen verwerkt. Ook onderbouwde aanvragen voor wijzigingen van het funderingslabel worden verwerkt. Er komt een toelichting bij het label waarin staat in welke van de vijf risicocategorieën (A tot en met E) het huis valt en waarom.