Afgelopen donderdag 19 maart heeft het Tweede Kamerlid Van Nispen aan de Nederlandse Minister voor Rechtsbescherming de nodige vragen gesteld over de verdere terugloop van sociaal advocaten en de kerncijfers van de Raad voor Rechtsbijstand over 2019. De Raad voor Rechtsbijstand heeft een zogenaamde infographic geproduceerd, waarbij cijfermatig en grafisch het afgelopen jaar in beeld is gebracht. Het zijn negen vragen, waarvan er enkele zeer pertinent zijn en we kunnen ons voorstellen dat niet alleen het kamerlid op de antwoorden van de minister zit te wachten, maar ook de vele advocaten die zaken niet meer kunnen en wensen aan te nemen. Wellicht nog erger is de situatie voor de onbemiddelde rechtzoekende, die nu figuurlijk in de kou komt te staan met alle mogelijk financiële gevolgen van dien. Onnodig te vermelden dat vooral diegenen die hun mond vol hebben over de mooie fundamenten van de rechtstaat hier zeer serieus naar zouden moeten kijken.
- Bent u bekend met de kerncijfers van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) over het jaar 2019? Klopt het dat het aantal sociaal advocaten dat werkzaam is in het stelsel, weer is afgenomen van 7.072 advocaten in 2018 tot 6.883 in 2019? Hoe verklaart u deze afname?
- Maakt u zich ook zorgen over de afname van de omvang van deze belangrijke beroepsgroep? Welke acties gaat u op korte termijn nemen om de leegloop uit de sociaal advocatuur te stoppen?
- Hoe wordt de afname van het aantal mediators verklaard?
- Wat vindt u ervan dat zowel het aantal toevoegingen als het aantal toevoegingsgebruikers opnieuw is afgenomen, en dat deze trend zich dus voortzet?
- Wat is de verklaring voor de afname van het aandeel Nederlanders dat recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand en voor de daling van het bereik tot 37,2%? Kunt u dit in absolute getallen weergeven? Is dit het gevolg van beleid of een autonome ontwikkeling?
- Hoe verklaart u de toename van het aantal mensen dat recht heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand zonder eigen bijdrage? Wat is daarop uw reactie?
- Deelt u de mening dat de afname van het aantal klantactiviteiten van het Juridisch Loket zorgelijk is en wat is uw verklaring hiervoor? Zo nee, waarom niet?
- Denkt u dat het afschaffen van de beltarieven bij het Juridisch Loket zou kunnen bijdragen aan het aantal dienstverleningen? Bent u daartoe bereid? Waarom wel/niet? Hoeveel geld zou het kosten om de belkosten bij het Juridisch Loket af te schaffen voor rechtszoekenden?
- Wat is uw reactie op de oproep van de specialisatieverenigingen van advocaten om nu in deze crisis ook (sociaal) advocaten te compenseren die in de problemen komen? Waar kunnen zij aanspraak op maken? Bent u bereid met deze verenigingen en de Raad voor Rechtsbijstand in overleg te treden om te bezien waar de nood het hoogst is en wat er gedaan kan worden om te voorkomen dat nog meer sociaal advocaten in de problemen komen?
Bron: Kamerstukken