Rabobank zegt inzet in anti-witwasbeleid en duurzaamheid te verhogen

09 augustus 2024

Op 6 augustus jongstleden publiceerde de Rabobank haar halfjaarrapport, waarin de bank trots meldt een nettowinst van 2.818 miljoen euro te hebben behaald. Hoewel deze cijfers reden tot vreugde zijn voor de bank, is het interessanter om te kijken naar twee belangrijke aspecten uit het rapport: de focus op het anti-witwasbeleid en duurzaamheid. Twee thema’s waar anno 2024 banken hun handen vol aan hebben, door de toenemende druk op het naleven van onder meer de ESG en anti-witwaswetgevingen als de Wwft. 

Een belangrijk aandachtspunt in het halfjaarrapport is het bestrijden van financiële economische criminaliteit (FEC). De Nederlandse Retail-divisie werkt momenteel aan het oplossen van tekortkomingen in de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De bank verwacht voor het einde van het jaar klaar te zijn met het nalopen van dossiers en het op orde brengen van haar anti-witwasbeleid. Topman Stefaan Decraene stelt dat de bank op schema ligt om de interne deadline te halen, hoewel het nog onduidelijk is of er een forse boete zal volgen vanwege eerdere nalatigheden.

De Rabobank heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om tekortkomingen rond het tegengaan van witwassen op te lossen. Honderden medewerkers zijn aangenomen om klanten en transacties na te lopen. Eerder dit jaar meldde het FD echter dat de bank nog steeds met achterstanden kampte. Decraene benadrukt dat de deadline die de bank van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) heeft gekregen, verder in de toekomst ligt.

Daarnaast loopt er een strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie naar een mogelijke overtreding van de Wwft door de Rabobank. De bank is anderhalf jaar geleden als verdachte aangewezen in dit onderzoek, maar werkt wel volledig mee.

Het op orde brengen van het beleid brengt aanzienlijke extra kosten met zich mee. In de afgelopen zes maanden bedroegen deze kosten ongeveer een half miljard euro en waren er zo’n 8.500 medewerkers mee bezig. De verwachting is dat de kosten en het aantal betrokken medewerkers dit jaar hun hoogste punt zullen bereiken.

Duurzaamheid

Naast het anti-witwasbeleid, speelt ook duurzaamheid een grote rol in de bedrijfsvoering van de Rabobank, zoals benadrukt wordt in hun missie: “Growing a Better World Together“. De bank zegt zich te richten op drie belangrijke duurzaamheidsprioriteiten: het verminderen van hun klimaatimpact, het herstellen van de natuur en het bijdragen aan een inclusievere samenleving. Concreet betekent dit dat de Rabobank zich inzet om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te steunen en de biodiversiteit te beschermen. De bank wil klanten in staat stellen om hun activiteiten, huizen en bedrijven toekomstbestendig te maken op een financieel gezonde manier. Projecten zoals “Rabo SmartBuilds”, “Tate & Lyle PLC” en “KB Seafood” illustreren de inspanningen van de Rabobank op het gebied van duurzame woningbouw, voedselsystemen en bedrijfsvoering.

Kritiek op duurzaamheidsclaims 

Toch is er ook kritiek op de duurzaamheidsinspanningen van de Rabobank. Organisaties zoals Greenpeace en Milieudefensie hebben in de afgelopen jaren herhaaldelijk rapporten gepubliceerd die de investeringen van Nederlandse banken, waaronder de Rabobank, in fossiele brandstoffen en destructieve landbouwpraktijken belichten. Greenpeace heeft in meerdere rapporten aangegeven dat de Rabobank hun investeringen in de fossiele industrie moeten afbouwen om aan klimaatdoelen te voldoen. Daarnaast heeft BankTrack, een internationale NGO die de activiteiten van banken volgt, diverse rapporten en campagnes gericht op de investeringen van de Rabobank in sectoren die schadelijk zijn voor het milieu.

 

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *