Rabobank neemt afscheid van tienduizend klanten vanwege ‘geen goed gevoel’

21 oktober 2024

Rabobank neemt momenteel maandelijks afscheid van ongeveer tienduizend klanten vanwege vermoedens van betrokkenheid bij witwaspraktijken. Dit is een aanzienlijke toename ten opzichte van twee jaar geleden, toen het nog duizend klanten per maand betrof. Hoewel er bij veel klanten geen direct bewijs is van criminele activiteiten, geeft de bank aan dat ze bij sommige klanten “geen goed gevoel” hebben. Dit meldt Philippe Vollot, Rabobank-bestuurder belast met de aanpak van economische criminaliteit, in een interne bedrijfsvideo die onlangs door Follow the Money is gepubliceerd.

Vollot, die in oktober 2022 bij Rabobank begon, ziet de forse stijging in het aantal klanten waar de bank afscheid van neemt als een teken dat het team effectiever is geworden in het identificeren van risicovolle klanten. “Ik ben heel trots op het team. We zijn zoveel beter geworden in het identificeren van klanten, die boven onze risicobereidheid uitkwamen. We konden niet zien of het automatisch slechte mensen zijn. Maar die klanten gaven ons reden dat we ons er niet prettig bij voelden”, aldus Vollot. Hij geeft aan dat de bank vaak niet volledig begrijpt hoe deze klanten hun zaken doen, wat hen tot een potentieel risico maakt.

De exacte criteria waarop de bank klanten selecteert voor offboarding, blijft echter vaag. Vollot noemt geen concrete voorbeelden van de klanten waarvan Rabobank afscheid neemt. Dit roept vragen op over de afwegingen die de bank maakt. Banken letten doorgaans op verdachte transacties of geldstromen naar risicolanden, maar het is onduidelijk welke specifieke factoren in het geval van Rabobank een rol spelen. Het blijft ongewis of ook bonafide klanten hierdoor getroffen worden, aangezien Rabobank niet heeft gereageerd op vragen van Follow the Money hierover.

Uit een eerder onderzoek van het televisieprogramma Radar bleek al dat klanten met een niet-westerse achternaam of achtergrond vaker door de bank gecontroleerd worden op witwassen en terrorismefinanciering dan klanten met een westerse naam. Dit onderzoek uit mei benadrukt dat dergelijke controles ook discriminatoire effecten kunnen hebben.

Vollot is sinds oktober 2022 de eerste Chief Financial Economic Crime Officer van Nederland. Zijn aanstelling kwam nadat toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) Rabobank berispte vanwege tekortkomingen in de aanpak van criminele geldstromen. In september 2018 kreeg Rabobank hiervoor een boete van 1 miljoen euro en werd de bank opgedragen om de naleving van wet- en regelgeving op orde te hebben vóór april 2020. Toen deze deadline niet werd gehaald, volgde een dwangsom van een half miljoen euro. Bovendien kondigde het Openbaar Ministerie in december 2022 een strafrechtelijk onderzoek aan wegens mogelijke overtredingen van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Sindsdien heeft Rabobank duizenden extra medewerkers aangenomen om de klantdossiers op te schonen.

  • Jos S

    De Rabobank heeft wel heel veel boter op haar hoofd. Gaan ze ook afscheid nemen van alle agrariërs die verkoop aan huis doen en waar alleen contant betaald kan worden. Ze hebben er eerst advies voor uitgebracht en nu nemen ze afscheid? Maakt duidelijk hoe banken werken. Dus massaal afscheid nemen van Rabobank lijkt me de beste oplossing.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *