De Raad van State heeft geen bezwaren geuit tegen het wetsvoorstel voor de invoering van de Europese richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in Nederland. Dit betekent dat het wetsvoorstel nu naar de Tweede Kamer kan voor verdere behandeling.
Ex-minister van Financiën, Steven van Weyenberg (D66), deel uitmakend van het demissionaire kabinet Rutte IV, had in juni van dit jaar de Raad van State om advies gevraagd over de voorgestelde ‘Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering’, die eerder al door de ministerraad was goedgekeurd. Het wetsvoorstel beoogt wijzigingen aan te brengen in diverse bestaande wetten, zoals de Wet toezicht accountantsorganisaties en de Wet op het financieel toezicht, om de CSRD-richtlijn te implementeren.
Verdere Stappen
Het wetsvoorstel, dat nieuwe regels bevat voor accountants en accountantsorganisaties, wordt nu ingediend bij de Tweede Kamer en zal daarna ook door de Eerste Kamer worden beoordeeld. In Nederland is ervoor gekozen om voorlopig alleen accountants toe te staan om duurzaamheidsrapportages te beoordelen die zijn opgesteld volgens de CSRD.
Accountantsorganisaties krijgen een cruciale rol bij de verificatie van deze rapportages. Zij moeten namelijk beperkte assurance verlenen op de duurzaamheidsinformatie, wat inhoudt dat zij moeten bevestigen dat de verstrekte informatie betrouwbaar is en voldoet aan de gestelde standaarden. Deze assurance is minder diepgaand dan een volledige audit, maar vereist toch dat de accountant voldoende zekerheid krijgt over de juistheid van de gegevens.
Daarnaast zijn er specifieke bepalingen opgenomen voor de manier waarop deze rapportages worden ingebed in de bestaande jaarrekening en bestuursverslagen, zoals beschreven in het Burgerlijk Wetboek (Boek 2, Titel 9). Het wetsvoorstel sluit nauw aan bij de bestaande regels, maar introduceert nieuwe verplichtingen zoals de verplichte openbaarmaking van bepaalde duurzaamheidsinformatie, zelfs als deze commercieel gevoelig zou kunnen zijn, tenzij deze onder uitzonderlijke omstandigheden kan worden weggelaten.
Voor accountants betekent dit niet alleen een uitbreiding van hun werkzaamheden, maar ook dat zij zich moeten verdiepen in de nieuwe ESRS-standaarden en de integratie van duurzaamheid in de financiële verslaggeving. De Nederlandse wetgever heeft ervoor gekozen om geen extra nationale eisen (zogenaamde ‘gold-plating‘) op te leggen, zodat de Nederlandse implementatie strikt in lijn blijft met de Europese richtlijn.