De implementatie van PSD2 zal naar alle waarschijnlijk plaatsvinden in het voorjaar van 2018. Het wetsvoorstel PSD2 is op 23 oktober naar de Tweede Kamer gestuurd. In de aanbiedingsbrief schrijft de minister dat de geplande invoeringsdatum van 13 januari 2018 niet langer realistisch is. De invoering van PSD2 zal waarschijnlijk plaatsvinden in het voorjaar van 2018. Hierdoor loopt zowel de vergunningverlening door De Nederlandsche Bank (DNB) als de inwerkingtreding van de nieuwe verplichtingen voor vergunninghouders vertraging op.
Op dit moment is nog niet bekend vanaf welke datum ondernemingen een vergunning kunnen aanvragen. De meest actuele informatie staat op de speciale PSD2-pagina van DNB. Hier vindt u ook informatie over bestaande vergunningshouders, de nieuwe betaaldiensten, handelsagenten en elektronische handelsplatformen.
Inwerkingtreding nieuwe verplichtingen vergunninghouders
Voor de huidige betaaldienstverleners met een vergunning gaan aanvullende regels gelden na de inwerkingtreding van PSD2 in de Nederlandse wetgeving. Het tijdstip waarop de huidige vergunninghouders dienen te voldoen aan de aanvullende regels van PSD2 staat nog niet vast. Dit is mede afhankelijk van de implementatie van PSD2 in de Nederlandse wet- en regelgeving en de inwerkingtreding van Regulatory Technical Standards en Guidelines. DNB zal nader bepalen welke procedure gevolgd wordt om vast te stellen dat een huidige vergunninghouder aan de relevante aanvullende regels onder PSD2 voldoet, zodra het wet- en regelgevingsproces daarvoor voldoende duidelijkheid biedt.
Onlangs organiseerde DNB een seminar over PSD2 om de sector op de hoogte te stellen van de eisen en procedures rond de vergunning- en vvgb-verlening in het kader van de PSD2-wetgeving. Het ministerie van Financiën gaf tijdens het seminar toelichting op de verwachte vertraging. Veel partijen – betaalinstellingen, banken, FinTechs, consultants en advocaten – hebben een grote behoefte aan meer duidelijkheid over de invoering, eisen en procedures rond de PSD2-wetgeving. Op de vragen waarop tijdens het seminar nog geen antwoord gegeven kon worden, volgt dit waar mogelijk in de komende periode op de speciale PSD2-pagina in Open Boek.
Deze zomer heeft DNB een questionnaire uitgestuurd naar banken en betaalinstellingen om meer inzicht te krijgen in hun verwachtingen over de veranderingen die PSD2 met zich meebrengt. Daaruit blijkt dat een klein aantal instellingen aangeeft concrete plannen te hebben voor het aanbieden van de nieuwe diensten: betalingsinitiatiediensten (dienst 7) en rekeninformatiediensten (dienst 8). Alle respondenten zijn eensgezind in hun verwachting dat PSD2 veel spelers zal aantrekken, ook al zijn er maar weinig spelers die aangeven zelf concrete plannen te hebben. De respondenten zijn ook eensgezind in hun verwachting dat FinTech en big tech-spelers het meest geïnteresseerd zullen zijn in de nieuwe diensten. Zij verwachten meer interesse voor rekeninformatiediensten dan voor betalingsinitiatiediensten.
Informatiebehoefte en risico’s
Uit de questionnaire blijkt tevens dat banken de meeste vragen hebben over de toegang tot betaalrekeningen van hun klanten, die zij aan anderen moeten verlenen. Uitdaging daarbij is het informeren van hun klanten over de diensten. Betaalinstellingen zien op hun beurt de toegang tot de betaalrekeningen als risico door onduidelijkheden over hun relatie met banken. Zij vragen zich af hoe ze moeten omgaan met zaken als communicatie, incidenten, aansprakelijkheid en informatiebeveiliging. De respondenten geven aan dat voor beide diensten de informatiebeveiliging de grootste uitdaging zal zijn.
Bron: DNB
PSD2 implementatie waarschijnlijk in het voorjaar van 2018
13 november 2017