Young Financial Crime organiseerde als onderdeel van IFFC op donderdag 14 december bij EY in Rotterdam haar bijeenkomst over de bestrijding van terrorismefinanciering met sprekers afkomstig vanuit de Politie en de Nederlandsche Bank.
Het event werd geopend door YFC-bestuurslid Sarah Kortlever. Terrorismefinanciering staat hoog op de agenda bij overheden, internationale organisaties en toezichthouders. Het is een levendig onderwerp en dat was ook te zien aan het grote aantal aanwezigen in de zaal. Thijs Brocken is sinds kort de nieuwe voorzitter van YFC. Als voorzitter nodigde hij de aanwezigen uit om lid te worden van Young Financial Crime (YFC).
Indicatoren terrorismefinanciering
Als eerste spreker nam Tin Kapetanovic het woord. Tin is werkzaam bij de politie als analist op het gebied van FEC. Hij doet onder andere onderzoek naar de manier waarop jihadisten aan hun geld komen en welke trends en ontwikkelingen er spelen op het gebied van terrorismefinanciering. De titel van zijn presentatie luidde: “Jihadistisch terrorisme en financiering: indicatoren en toekomstbeeld”. Kapetanovic noemde twee strategische doelen, namelijk (1) het herkennen van (financiële) patronen teneinde aanslagen te voorkomen en uitreizigers te identificeren en (2) het in kaart brengen van netwerken en identificeren van potentiële sleutelfiguren via (financiële) handelingen van subjecten.
Kapetanovic benadrukte dat het probleem niet kan worden benaderd door het te onderzoeken vanuit één theoretische benadering. Negen van de tien jongeren die zich aansluiten bij jihadisten komen uit bepaalde criminele netwerken. Deze netwerken vormen een ideaal rekruteringsgrond. De eerste trend op het gebied van terrorismefinanciering die Kapetanovic besprak is de ontwikkeling van de jihadistische financiering; hoe en op welke manier is er vastgelegd hoe jihadisten terrorisme financieren? Op dit gebied is er na 9/11 sprake van verbeterde samenwerking met de Financial Intelligence Unit (FIU).
Het verschil tussen de legale en criminele activiteiten is niet zo groot, want in de legale activiteiten schuilt nog steeds veel fraude en daar zit volgens Kapetanovic voor hem en zijn collega’s de grootste uitdaging. De tweede trend die Kapetanovic besprak op het gebied van terrorismefinanciering waren de inkomstenbronnen die daarvoor worden gebruikt. Diefstal, illegale handel en het bezit van de jihadisten zelf vormen de drie grootste inkomstenbronnen. Ten slotte besprak Kapetanovic enkele relevante indicatoren die potentieel kunnen duiden dat er iets aan de hand zou kunnen zijn, zoals een periode met geen tot weinig activiteit op een bankrekening. Er zijn ook nieuwe methoden en risico’s met betrekking tot terrorismefinanciering die onderzocht moeten worden, zoals activiteiten op het dark web en het gebruik van bitcoins.
Vanuit het perspectief van de toezichthouder
De tweede presentatie werd gehouden door Margot Aelen en Nathan Oostindjer, beiden werkzaam bij de Nederlandsche Bank (DNB). De titel van hun presentatie luidde: “Terrorismefinanciering: Het perspectief van de toezichthouder”. Terrorismefinanciering staat al een lange tijd op de agenda bij DNB. De kern bij DNB is om alert te zijn op de transacties die gerelateerd zijn aan terrorisme en die vervolgens in kaart brengen om op een preventieve manier te werk te kunnen gaan. Er moet daarbij ook worden gekeken naar transacties binnen Europa en binnen Nederland. Aelen benadrukte dat DNB de financiële sector ziet als een belangrijke poortwachter. Zij beschreef de manier hoe DNB te werk gaat op het gebied van de bestrijding van terrorismefinanciering. Een cyclus waarin de volgende fasen centraal staan: alertheid – beoordeling en analyse – acties en maatregelen – evaluatie – indicator/scenario. DNB is de toezichthouder op de naleving van onder andere de Wwft en de sanctiewet.
De bijeenkomst werd bezocht door circa 80 geïnteresseerden en het laatste woord was voor Sarah Kortlever, bestuurslid van Young Financial Crime. Zij bedankte de sprekers en riep geïnteresseerden op om actief deel te nemen aan YFC. De avond werd afgesloten met een borrel. Overigens, op de foto zien we het bestuur van YFC, met Arthur de Groot, directeur van IFFC.
Op donderdag 1 juni 2017 zal op het Landgoed Groot Kievitsdal te Baarn, in samenwerking met het Institute for Financial Crime (IFFC) het Risk & Compliance Jaarcongres plaatsvinden vanaf 12 uur, met als thema “Bestrijding Financieel Economische Criminaliteit”.
Politie en DNB spraken op bijeenkomst van Young Financial Crime over de bestrijding van terrorismefinanciering
24 december 2016