Vegetarisch voedsel kan een ongezond kantje hebben en vervangt niet altijd echt vlees, omwille van een te laag eiwit-, ijzer- of vitamine B12-gehalte. Dat blijkt uit onderzoek van de Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop aan de hand van de etiketten van 37 kant-en-klare vleesvervangers zoals worstjes, balletjes en gehakt. De consumentenorganisatie wijst er wel op dat er ook fabrikanten zijn die het goede voorbeeld geven en zo de consument de kans bieden om voor een gezond – bewerkt – alternatief voor vlees te kiezen; cruciaal voor een gezonde levensstijl en ons leefmilieu. Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar gezonde voeding en plantaardige alternatieven. Vooral het aantal flexitariërs: mensen die één of meer dagen in de week geen vlees eten, neemt toe. Test Aankoop analyseerde daarom de uitgebreide ingrediëntenlijst van 37 kant-en-klare vleesvervangers zoals worstjes, balletjes en gehakt. Enerzijds om na te gaan of de perceptie wel klopt dat deze alternatieven voor vlees erg gezond zijn en anderzijds of ze echt vlees, wat rijk is aan eiwitten, vitamine B12 en ijzer kunnen vervangen.
Lees meer…