Photo: Nederland, Amsterdam, 24-01-2017. RvB, Raad van betsuur ABN AMRO 2017. Kees van Dijkhuizen. Foto: Olivier Middendorp

Ongelofelijk maar waar: Blije gezichten bij opening van het nieuwe crime fighter centrum van ABN Amro Bank

08 februari 2020

Michel Klompmaker

Zeer recentelijke zijn alle ‘crime fighters’ van de ABN Amro Bank ondergebracht in een locatie, in Amersfoort. Nog steeds is de Staat de meerderheidsaandeelhouder van ABN Amro Bank en men kan zich dus afvragen waarom er zoveel blijdschap en trots getoond moet worden bij een dergelijke opening. Het laat zich raden dat de burgemeester van Amersfoort, de heer Bolsius, blij is omdat er weer wat extra werkgelegenheid naar zijn stad gebracht wordt. Als we het naar een hoger niveau tillen is de vraag of we hier wel echt zo blij mee moeten zijn. Wordt het niet eens tijd om fundamenteel na te denken over de rol van de financiële instellingen, in het bijzonder die door de Staat gecontroleerd worden, als het gaat om opsporing van criminelen? 

CEO Kees van Dijkhuizen liet gisteren via LinkedIn het volgende weten:  “Onze crime fighters werken vanaf vandaag samen onder één dak: vanmiddag opende ik hun nieuwe kantoor in Amersfoort, samen met burgemeester Bolsius en Robin de Jongh. Een grondig verbouwd, duurzaam pand met een grotendeels circulaire inrichting waar zo’n 1.000 collega’s nog meer snelheid kunnen maken in het bestrijden van financiële criminaliteit. Daar wordt onze bank én de maatschappij beter van!”

Zijn dat dan bankiers die aan de slag gaan? Neen, niet echt … het zijn gewoon medewerkers die vaak worden ‘ingevlogen’ door externe partijen die er alle belang bij hebben dat deze medewerkers zo lang mogelijk aan het werk blijven op basis van uurtje factuurtje. Hebben die dan een goede kijk op het wel en wee van de klant? Zijn ze ooit bij een klant op bezoek geweest? Ooit van Know Your Customer / Client gehoord? Of is het alleen maar voor een computerscherm zitten en op zoek gaan naar ongebruikelijk patronen?

Ondertussen kan men zich afvragen of dit soort speurwerk de facto wel thuishoort bij een bank. Ligt hier niet meer een taak voor de overheid? Volgens de experts wordt er jaarlijks in Nederland zo’n 13 miljard euro witgewassen. Daarvan wordt een fractie, zo’n 250 tot 300 miljoen euro weer teruggepakt door de overheid. Waarom dan de banken belasten met deze afgeleide taken? De overheid kan toch zelf samen met de Belastingdienst een anti-witwasapparaat optuigen en effectief daarmee aan de slag gaan?

Ondertussen is het natuurlijk triest dat de ABN Amro Bank nog steeds is staatshanden is. De koers is ver weggezakt. Het bedrag dat de Staat betaald heeft voor de redding is veel hoger dan de huidige waarde. Dus maar hopen op betere tijden? Waarom ziet men de ernst hiervan niet in? Dan de boete vanuit het Ministerie van Justitie die boven de markt hangt. En dan nu al de blije gezichten bij de opening in Amersfoort. Rekent u even mee, het is maar een rekenoefening om de gedachten te kunnen bepalen: zo’n 1.000 onproductieve medewerkers erbij tegen 50K per jaar en we zijn zo’n 50 miljoen verder, tel daarbij op de verplichte afdrachten aan toezicht van 1 miljoen euro per dag en we beginnen al met een min van 415 miljoen euro per jaar, nog voordat ze een klant gezien hebben. Voor dat bedrag kan men heel wat dienstfietsen aanschaffen en echt op bezoek bij de klanten gaan.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *