Nieuwe wet moet digitale weerbaarheid van bedrijven vergroten

07 oktober 2024

Op 1 oktober 2024 is de nieuwe Wet bevordering digitale weerbaarheid bedrijven in werking getreden. Deze wet is in het leven geroepen om het Nederlandse bedrijfsleven, met name het midden- en kleinbedrijf (mkb), beter te beschermen tegen de toenemende dreiging van cyberaanvallen. De wet voorziet in een juridisch kader voor het sneller en eenvoudiger informeren van bedrijven over digitale kwetsbaarheden, cyberdreigingen en -incidenten.

Tot nu toe was het delen van specifieke dreigingsinformatie met individuele bedrijven, vooral in het niet-vitale bedrijfsleven, een complex proces. De nieuwe wet maakt directe informatie-uitwisseling mogelijk tussen overheidsorganisaties zoals het Digital Trust Center (DTC), het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en het Computer Security Incident Response Team (CSIRT).

Minister van Economische Zaken, Dirk Beljaarts, benadrukt het belang van deze wet: “Natuurlijk heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid op het gebied van cybersecurity. Gezien de toenemende dreigingen en complexiteit is dit voor het mkb een grote uitdaging. We zien dat alleen oproepen om alert online te zijn, niet genoeg is om de mkb’ers en hun klanten te ondersteunen. De impact op onze maatschappij en economie kan groot zijn. Kortom, het is goed om ondernemers te helpen met hun cybersecurity, doordat we nu met deze wet sneller informatie mogen delen.”

De Cyber Security Raad (CSR) onderschrijft de noodzaak van deze wet en heeft het kabinet geadviseerd om tegemoet te komen aan de maatschappelijke wens voor het delen van specifieke dreigingsinformatie. Volgens Beljaarts is de wet een belangrijke stap in de bescherming van het Nederlandse bedrijfsleven tegen cyberaanvallen. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat cybersecurity een gedeelde verantwoordelijkheid blijft.

Bron: Rijksoverheid.nl

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *