Nieuwe instructie voor het melden van (betaal)fraude en oplichting

16 januari 2025

Op 6 december 2024 heeft de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland) een FIU-Instructie gepubliceerd over het melden van (betaal)fraude en oplichting. Aanleiding voor het publiceren van deze instructie is de constatering van De Nederlandsche Bank en FIU-Nederland dat er verschillen tussen banken bestaan in de wijze waarop zij ongebruikelijke transacties gerelateerd aan (betaal)fraude en oplichting melden.

(Betaal)fraude en oplichting als gronddelict voor witwassen

(Betaal)fraude en oplichting kwalificeren als misdrijven die illegaal verkregen geld genereren en zodoende een gronddelict voor witwassen kunnen vormen. Transacties die verband houden met deze misdrijven moeten dus als ongebruikelijk worden beschouwd in het licht van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

DNB heeft in 2024 geconstateerd dat het merendeel van de banken ongebruikelijke transacties met betrekking tot deze gronddelicten al melden. Tegelijkertijd blijkt dat er ook banken zijn die dit type gronddelict nog niet structureel melden aan FIU-Nederland. Graag benadrukt DNB dat banken transacties die gerelateerd kunnen worden aan (betaal)fraude en oplichting op grond van artikel 16 Wwft aan de FIU-Nederland dienen te melden als ongebruikelijk transacties.

Op eenduidige wijze melden

Met de FIU-Instructie vraagt FIU-Nederland aan banken om deze ongebruikelijke transacties voortaan op eenduidige wijze bij hen te melden. Een FIU-Instructie is primair bestemd voor de meldingsplichtige instellingen en heeft als doel om de effectiviteit van de meldketen inzake de Wwft te verbeteren. In een FIU-Instructie deelt de FIU-Nederland specifieke informatie over de wijze waarop een instelling een melding dient te doen (ex artikel 18 Wwft).

Door meer uniformiteit en herkenbaarheid aan te brengen in de meldingen die betrekking hebben op (betaal)fraude en oplichting kan de FIU-Nederland betere inlichtingen verzamelen. Dit zal leiden tot een beter inzicht in en kansen voor de aanpak van zowel het witwassen van opbrengsten uit (betaal)fraude en oplichting, als voor de aanpak van deze gronddelicten zelf.

Bron: De Nederlandsche Bank

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *