Niet minder regels om de regels, maar voor een veerkrachtiger Europa

09 april 2025

De Europese Autoriteit voor Verzekeringen en Bedrijfspensioenen (EIOPA) heeft vandaag haar aanpak gepresenteerd om regelgeving te vereenvoudigen en administratieve lasten te verlichten. Deze inspanning is onderdeel van een bredere inzet om de concurrentiekracht van Europa te versterken. EIOPA benadrukt dat effectieve regelgeving en toezicht hand in hand moeten gaan. Door regels slimmer en meer geharmoniseerd in te richten en het toezicht op EU-niveau te versterken, wil de toezichthouder een klimaat creëren waarin bedrijven kunnen groeien, consumenten beschermd blijven en financiële stabiliteit wordt geborgd.

In een wereld die steeds onzekerder wordt en waarin geopolitieke verhoudingen verschuiven, is het cruciaal dat Europa werkt aan een veerkrachtige economie. EIOPA ziet het vereenvoudigen van regelgeving niet als een doel op zich, maar als een belangrijk middel om dat grotere doel te bereiken. Volgens de toezichthouder kan een gestroomlijnd regelgevend kader fungeren als katalysator voor groei, mits het op de juiste manier wordt vormgegeven: in het belang van de hele EU, en niet vanuit versnipperde nationale invalshoeken.

Daarom pleit EIOPA ervoor om verschillen tussen lidstaten zoveel mogelijk weg te nemen en marktfragmentatie te voorkomen. Nationale verplichtingen mogen niet zomaar ontstaan als EU-regels worden versoepeld. Tegelijkertijd mag vereenvoudiging niet ten koste gaan van effectief toezicht. EIOPA zal dan ook scherp blijven kijken naar welke data écht nodig zijn voor haar werkzaamheden.

De toezichthouder heeft de afgelopen jaren al concrete stappen gezet. Zo zijn de Solvency II-richtsnoeren ingekort, rapportagesjablonen vereenvoudigd en het aantal benodigde datapunten teruggebracht. Ook zijn er proportionaliteitsprincipes ingevoerd, stresstests minder frequent gemaakt en regels rond productinformatie, ontwerp en verkoopprocessen gestroomlijnd. Op het gebied van duurzaamheid ondersteunt EIOPA de Europese Commissie bij het eenvoudiger maken van rapportages, met behoud van toegang tot betrouwbare, gestandaardiseerde data om klimaatrisico’s goed te kunnen beheren.

Echte vereenvoudiging begint volgens EIOPA al bij de totstandkoming van wetgeving. Mandaten in regelgeving hebben directe gevolgen voor zowel bedrijven als toezichthouders. Meer betrokkenheid van EIOPA in de vroegste fases van wetgevingsprocessen zou helpen om beter onderbouwde keuzes te maken. Daarbij is er ruimte voor verdere harmonisatie, vooral in gebieden waar minimale regelgeving nu nog leidt tot verschillen en drempels binnen de interne markt.

Tot slot wijst EIOPA op het belang van sterk en consistent toezicht in de hele EU. Een krachtiger mandaat op bestuursniveau zou bijdragen aan eenvoudiger en efficiënter toezicht. Zeker bij grensoverschrijdende activiteiten kan betere afstemming zorgen voor eerlijkere concurrentie, minder rompslomp en een sterkere marktpositie voor Europese bedrijven.

Petra Hielkema, voorzitter van EIOPA, vat het als volgt samen:
 “Regulatory simplification and burden reduction is important and possible. Yet, it should be viewed as a means to an end, not as the end itself. The ultimate goal, after all, is to create a more resilient and competitive European economy, where businesses can flourish, consumers are well protected and financial stability is maintained. Efforts to simplify regulation must, in our view, strike the right balance, ensuring that streamlining leads to a stronger, more cohesive framework, rather than introducing new gaps, inconsistencies or unintended burdens elsewhere.”

Bron: EIOPA

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *