Nederlandse economie en financiële sector blijven schokbestendig

23 juli 2024

Op 5 juli jl. hield het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) zijn tweede vergadering van dit jaar. De algemene conclusie uit het verslag van de vergadering luidt dat de Nederlandse financiële sector zich weerbaar toont in verschillende stressscenario’s. Dit is in lijn met de bevindingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat tevens het belang benadrukt om de schokbestendigheid verder te versterken. Echter, geopolitieke spanningen blijven een aanzienlijk risico vormen voor de Nederlandse financiële stabiliteit.

Als reactie op de kredietcrisis is in 2012 het FSC opgericht. Dit overlegorgaan, bestaande uit AFM, DNB, het ministerie van Financiën, en CPB (externe partner) bespreekt de stabiliteit van het financiële stelsel en macro-economische ontwikkelingen. Het FSC signaleert risico’s, bespreekt handelswijzen om deze te verminderen, en brengt aanbevelingen uit. Openbare aanbevelingen worden naar de Tweede Kamer gestuurd. Het FSC stemt ook de opvolging van waarschuwingen en aanbevelingen van de European Systemic Risk Board af.

Actuele Ontwikkelingen en Risico’s

Het FSC merkt op dat de financieel-economische omstandigheden vergelijkbaar zijn met die van de vorige vergadering in maart. Een combinatie van lagere inflatie en een voorzichtig aantrekkende economie heeft een positief effect op de financiële stabiliteit. Daarnaast draagt de solide winstgevendheid van financiële instellingen bij aan de weerbaarheid van de sector. Recent gepubliceerde rapporten van De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Centraal Planbureau (CPB) wijzen echter op blijvende risico’s. De toenemende geopolitieke spanningen zorgen voor meer onzekerheid, wat bij hoge waarderingen kan leiden tot correcties op de financiële markten en hogere risico’s voor financiële instellingen. Ook cyberrisico’s nemen toe, wat kan resulteren in financiële verliezen en maatschappelijke ontwrichting. Door het uitvoeren van scenario-analyses en simulaties kunnen deze risico’s beter in kaart worden gebracht en de weerbaarheid worden vergroot.

Bedrijfsleningen

Het FSC constateert dat de risico’s van Nederlandse bedrijfsschulden het afgelopen decennium zijn afgenomen. Er zijn echter segmenten met hoge risico’s, zoals commercieel vastgoed, waar dalende transactieprijzen en verhoogde risico’s op wanbetaling voorkomen. Alternatieve vormen van kredietverlening, zoals private credit, kunnen een goede ontwikkeling zijn als de risico’s beheerst worden. Private credit biedt financiering aan bedrijven die moeilijk toegang hebben tot bankfinanciering, maar waakzaamheid is geboden vanwege de snelle groei en ondoorzichtigheid van deze markt.

IMF-Beoordeling en Aanbevelingen

Het FSC onderschrijft de conclusie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat Nederlandse financiële instellingen weerbaar zijn in verschillende macro-economische stressscenario’s. Het IMF prijst ook het Nederlandse toezicht op financiële instellingen en het macroprudentieel beleid, waarbij het FSC een belangrijke rol speelt. Gezien het belang van een schokbestendige financiële sector, zijn FSC-leden al begonnen met het opvolgen van de aanbevelingen van het IMF. Er wordt onder andere gekeken naar de toekomstige risico’s van overstromingen voor financiële instellingen. Daarnaast is een wetgevingstraject gestart om DNB en AFM toegang te geven tot noodzakelijke granulaire data voor risicoanalyses van de woning- en commercieel vastgoedmarkt. Granulaire data, die zeer gedetailleerd en specifiek zijn, stellen organisaties in staat om nauwkeuriger en effectiever beslissingen te nemen, wat bijdraagt aan een robuust risk en compliance kader.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *