Mijntje Lückerath een van de drie genomineerden voor Joke Smit oeuvreprijs

30 maart 2022
Kennisbank

Agnes Samuel, Geke Rosier of Mijntje Lückerath. Wie van deze drie genomineerden krijgt woensdag 20 april de Joke Smit oeuvreprijs? De Joke Smitprijs is een tweejaarlijkse regeringsprijs die gaat naar een persoon of organisatie die zich inzet op het gebied van gendergelijkheid. De winnaar van de oeuvreprijs, die bepaald wordt door de jury, ontvangt een kunstobject en een bedrag van € 10.000. De prijs is vernoemd naar de feministe Joke Smit (1933–1981). De uitreiking van de prijs is in verband met de coronabeperkingen verplaatst naar dit voorjaar. Mijntje Lückerath is Hoogleraar Corporate Governance en maakt met de Female Board Index cijfers inzichtelijk met betrekking tot vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Volgens de jury draagt ze daarmee bij aan het maatschappelijke debat en geven deze cijfers inzicht in de positie van vrouwen in de top.

Agnes Samuel heeft zich jarenlang ingezet om vrouwen van kleur aan te moedigen de politiek in te gaan. Daarnaast was zij actief bij de Landelijke Federatie van Surinaamse VrouwenZaken. Zij is door de jury genomineerd, omdat zij deze groep vrouwen bij de politiek wist te betrekken.

Geke Rosier bouwt al sinds 2014 via RightBrains aan een carrière- en mentorplatform waar vrouwen in de IT in alle loopbaanfasen hun interesses kunnen verkennen. De jury waardeert dit werk in dit veld, dat nog steeds door mannen wordt gedomineerd.

De jury voor de Joke Smit oeuvreprijs bestaat uit:

Juryvoorzitter Nadia Moussaid (presentator en programmamaker)
Niels Spierings (universitair hoofddocent Sociologie)
Marie Lotte Hagen (schrijver, redacteur, podcastmaker)
Lisa Loeb (cabaretier, zangeres en acteur)
Yeliz Çiçek (hoofdredacteur).

Female Board Index

De Female Board Index 2021 liet zien dat de percentages vrouwelijke bestuurders en commissarissen bij de 89 Nederlandse beursondernemingen vorige jaar gestegen zijn ten opzichte van 2020. Dat bleek uit het onderzoek van Prof. dr. Mijntje Lückerath-Rovers, hoogleraar Corporate Governance aan TIAS School for Business and Society. Het percentage vrouwelijke commissarissen ging van 29,5% naar 33,2%. Van de 89 beursgenoteerde ondernemingen voldoen er nu 61 aan het voorgestelde wettelijk quotum van minimaal eenderde vrouw. In 2020 waren dit er nog 51.

Nadat in 2019 en 2020 het percentage vrouwelijke bestuurders fors gestegen was, van bijna 6% in 2018 naar ruim 12% in 2020, zette deze stijgende trend in 2021 niet door: van 12,4% naar 13,6%. Er werden vijf vrouwelijke bestuurders benoemd, en drie gingen er weg. Per saldo dus een toename van twee, in 2020 was de netto toename negen. Slechts 24 van de 89 bedrijven hebben een vrouw in de Raad van Bestuur, toch hebben de 65 bedrijven zonder vrouw in hun RvB in 2021 weer 14 nieuwe mannelijke bestuurders benoemd.

De Tweede Kamer stemde op 10 februari 2021 in met een wettelijk quotum van minimaal eenderde vrouw in de RvC bij Nederlandse beursfondsen. Er zijn grote verschillen zichtbaar in de vier beurssegmenten: AEX. AMX, AscX en de lokale fondsen. De 21 AEX-fondsen doen het bij zowel de bestuurders als de commissarissen het beste; respectievelijk 19% en 39% is vrouw. De 21 small caps (AScX) blijven vooral achter bij de bestuurders (8%); de 28 lokale fondsen blijven achter bij de commissarissen (21%). Van de 28 bedrijven die niet aan het quotum voor de RvC voldoen zijn er 23 een small cap of lokaal fonds. Lückerath-Rovers: “Het zijn met name de kleinere fondsen die achterblijven, dit zijn kleinere, soms inactieve beursfondsen. Een wettelijk quotum zal dus ook vooral deze kleinere fondsen aanspreken. De vraag is of dat de zichtbaarheid van de diversiteit in de bestuurskamers zal vergroten of dat er toch meer aandacht nodig blijft voor bestuurders bij de AEX- en AMX-fondsen.”



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *