Aanbieders van cryptoactivadiensten moeten vanaf 30 december 2024 beschikken over een vergunning of notificatie van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of een andere Europese toezichthouder. Voor aanbieders met een huidige registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) geldt een overgangstermijn tot 30 juni 2025. Toezichthouders kunnen handhavingsmaatregelen treffen tegen partijen die niet aan deze vereisten voldoen.
Doel MiCAR: verbeterde beleggersbescherming
De Europese wetgeving Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR) is sinds 29 juni 2023 gefaseerd in werking. Met de nieuwe regels wordt toezicht gehouden op cryptodienstverlening en marktmisbruik. MiCAR heeft als doel om beleggers beter te beschermen door onder andere te eisen dat aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP’s) een integere en beheerste bedrijfsvoering voeren en correcte informatie verstrekken. Handel met voorwetenschap en marktmanipulatie, zoals ‘pump en dump’, is expliciet verboden.
Ondanks de invoering van MiCAR blijft het handelen in crypto’s risicovol voor consumenten.
Openbaar register van AFM en ESMA
De aanvraagprocedure voor vergunningen en notificaties is gestart in april 2024. De Nederlandsche Bank beoordeelt de prudentiële vereisten, terwijl de AFM verantwoordelijk is voor andere aspecten van de vergunningverlening. Toegekende vergunningen en notificaties worden gepubliceerd in het openbare register van de AFM en later ook in dat van de Europese toezichthouder ESMA.
CASP’s met DNB-registratie: tijdig aanvraag indienen
Aanbieders met een registratie bij DNB hebben tot 30 juni 2025 de tijd om een vergunning of notificatie aan te vragen. Het wordt aanbevolen om tijdig een aanvraag in te dienen bij de AFM, aangezien het proces doorgaans minimaal 5 à 6 maanden duurt. Een complete en kwalitatieve aanvraag is essentieel om vertraging te voorkomen. Meer informatie over de vereisten en richtlijnen is te vinden op de websites van de AFM en ESMA.