Michel Klompmaker
De WHO meldt de laatste dagen telkens een record aantal nieuwe besmettingen wereldwijd. Zo meldde de gezondheidsorganisatie afgelopen zaterdag dat er wereldwijd 212.326 nieuwe besmettingen op één dag geregistreerd zijn. En dan spreken we alleen over de bij de WHO bekende gevallen. Het laat zich raden dat de situatie nog ernstiger is, want zelfs in een beschaafd land als Nederland werden veel coronabesmettingen gewoonweg niet gemeld. Maar wat betekent dit nu voor de wereldeconomie? Laten we even twee belangrijke spelers van de andere kant van de Oceaan wat nader bekijken, dan is het snel duidelijk dat het ergste nog gaat komen. De meeste meldingen van de afgelopen dagen komen uit de Verenigde Staten en Brazilië. Deze landen zijn samen goed voor bijna de helft van alle nieuwe besmettingen wereldwijd, maar ook in India zijn veel mensen positief getest op het virus. Even wat cijfers: Het aantal nieuwe wereldwijde geregistreerde nieuwe besmettingen bedroeg in de week van 29 juni – 5 juli 1.230.000. De afgelopen juni maand noteerde de WHO een record aantal nieuwe besmettingen van 5.303.000 tegenover ruim 2.300.000 afgelopen april.
In de drie hierboven genoemde landen zijn in de afgelopen tijd meerdere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus versoepeld, terwijl het virus zich nog steeds onder de bevolking verspreidt. Vooral de Verenigde Staten is zwaar getroffen door de pandemie. Zou het iets te maken kunnen hebben met de leidersstijl de heer Trump en zijn Braziliaanse evenbeeld de heer Balsonaro? Laatstgenoemde lijkt zich drukker te maken over zijn machtspositie en die van zijn naaste vrienden en familie dan met de gezondheid van het Braziliaanse volk. Bolsonaro, fan van de man uit het Witte Huis heeft het net als zijn collega uit de USA opvallend vaak aan de stok met verslaggevers en de serieuze pers.
Als we even het rijtje langs gaan met invloedrijke landen buiten de EU, dan komen we al snel tot de conclusie dat er maar weinig echte leiders en staatshoofden zijn die nog echt te vertrouwen zijn. En dat zijn wel de leiders die van belang zijn voor de wereldeconomie. Ze hebben allemaal nagenoeg dezelfde kenmerken en hun eigen agenda. Ze zijn belust op macht en status, dulden geen enkele tegenspraak, haten de persvrijheid en omringen zich bij voorkeur met een leger van hielenlikkers. Voorwaar geen fraai vooruitzicht voor hen die oprecht geloven in internationale samenwerking.
Ondertussen waarschuwde Anthony Fauci, de belangrijkste Amerikaanse viroloog, vorige week nog voor een heropleving van de corona-uitbraak in de USA. Als mensen zich niet houden aan de huidige maatregelen, kan de verspreiding volgens de viroloog stijgen naar 100.000 nieuwe besmettingen per dag. En dat in het land dat nog steeds de motor is van de wereldeconomie. Food for thought zullen we maar zeggen.