Klaas Knot ziet kansen en risico’s in AI

12 juli 2024

Tijdens zijn toespraak op 11 juli op de bijeenkomst van de IMF/Wereldbank-kiesgroep in Moldavië sprak Klaas Knot, als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB), over de mogelijke invloed van Artificial Intelligence (AI) op de economie en het financiële stelsel.

Knot benadrukte dat technologische innovatie een cruciale motor is voor economische groei en welvaart. Hij wees op de opkomst van generatieve AI als een potentiële nieuwe technologische revolutie. Volgens onderzoeken kan AI de productiviteit in diverse sectoren, waaronder de financiële sector, gezondheidszorg en logistiek, aanzienlijk verhogen. Dit zou een welkome stimulans zijn voor de wereldwijd achterblijvende productiviteitsgroei.

De impact van AI op de arbeidsmarkt is echter nog onzeker. Hoewel AI banen kan vervangen, biedt het ook kansen om menselijk werk te complementeren. Knot waarschuwde dat vooral hooggeschoolde, goedbetaalde banen kwetsbaar zijn. Hij pleitte voor beleid en regelgeving die de overgang soepeler kunnen maken, inclusief sociale vangnetten en herziening van belastingstelsels die mogelijk de automatisering bevorderen.

Knot wees ook op de verschillende effecten van AI op economieën wereldwijd. Geavanceerde economieën lopen meer risico maar zijn beter gepositioneerd om te profiteren van AI, terwijl opkomende markten minder directe verstoringen kunnen ondervinden en ook minder voorbereid zijn om de voordelen van AI te benutten. Dit kan de digitale kloof en inkomensongelijkheid tussen landen vergroten.

Als voorzitter van de FSB benadrukte Knot de noodzaak om zowel de kansen als de risico’s van AI te beheren. Hij stelde dat we een evenwicht moeten vinden tussen het omarmen van innovatie en het beheersen van de bijbehorende risico’s. De FSB werkt momenteel aan het bijwerken van een rapport over de financiële stabiliteitsimplicaties van AI, waarbij bekende risico’s zoals concentratierisico en afhankelijkheid van derde partijen opnieuw worden geëvalueerd.

Knot sloot zijn speech optimistisch af door te stellen dat innovatie ons door de geschiedenis heen veel goeds heeft gebracht. Hij is ervan overtuigd dat we AI op een nuttige manier kunnen inzetten terwijl we de donkere kanten in toom houden.

 

Link naar de speech: https://www.dnb.nl/en/general-news/speech-2024/the-ai-adventure-how-artificial-intelligence-may-shape-the-economy-and-the-financial-system/

 

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *