Geopolitieke risico’s: Het westen zal keuzes moeten maken

25 februari 2022
Kennisbank

Michel Klompmaker

Op dit moment wordt de Oekraïense hoofdstad Kiev belegerd en gebombardeerd. Het westen kijkt toe en Poetin kan zonder al te veel tegenstand zijn al lang uitgedacht plan uitvoeren. Laten we niet doen alsof dit een grote verrassing is geweest. Het doet al snel weer denken aan 1938 toen de  ‘Anschluss’ door Oostenrijk met Duitsland een feit werd. Poetin heeft netjes gewacht met deze invasie tot na de Olympische Spelen in China om zijn steun en toeverlaat aldaar niet in verlegenheid te brengen. De ene dictator leert de trucjes van de andere dictator. China gaat nu leren van de reactie van het westen en kan hiervan profiteren bij de voor China zeer belangrijke stap, namelijk de ‘Anschluss’ van Taiwan bij de Chinese Volksrepubliek die op het programma staat. Laten we niet naïef zijn en denken dat dit een utopie is en dat door overleg de inname voorkomen kan worden. Tijd voor het westen om zich af vragen of we de wereld niet in tweeën zouden moeten delen… een voor het westen ongewenst en verwerpelijk gedeelte en een gedeelte dat zich zo weinig mogelijk met dergelijke dictaturen inlaat. Dit betekent dat veel westerse knopen geteld moeten worden… geen SWIFT meer, maar ook geen sponsors als Gazprom toelaten bij de Champions League, maar ook banken komen in verlegenheid, want ergens zijn al die miljarden gestald. Ondertussen heeft de Europese Unie het sanctieregime gewijzigd.

Op 21 en 23 februari jongstleden is het EU sanctieregime gewijzigd betreffende beperkende maatregelen met betrekking tot acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen. Er zijn uitvoeringsverordening uitgevaardigd en die kunt u raadplegen in het Publicatieblad van de EU. In deze verordeningen en publicatie kunt u lezen dat bestaande sancties worden aangevuld en dat er ook nieuwe sancties worden opgelegd.

De nationale toezichthouders benadrukken dat instellingen dat het ook verboden is om bewust of opzettelijk deel te nemen aan activiteiten die ertoe strekken of tot gevolg hebben dat de vastgestelde sancties worden omzeild. Indien u mogelijke signalen van omzeiling waarneemt, dient u dit ook te melden.

Waarom worden sancties opgelegd?
De Verenigde Naties (VN) en de EU leggen internationale sancties op. Dit doen de VN en EU tegen landen, organisaties, bedrijven en individuele personen. Bijvoorbeeld bij een dreiging voor de internationale vrede en veiligheid. Ze kunnen ook sancties opleggen om op te komen voor mensenrechten, de naleving van het internationaal recht, de democratie en de rechtsstaat.

In Nederland is de AFM op grond van de Sanctiewet 1977 belast met het toezicht op de naleving van de sanctieregelgeving met betrekking tot het financieel verkeer. Beleggingsinstellingen en beleggingsondernemingen vallen onder het toezicht van de AFM. Partijen dienen te voorkomen dat zij in strijd handelen met sanctieregelingen. In strijd handelen met sanctieregelingen is een economisch delict en daarom strafbaar.

Foto: Kiev in de dertiger jaren vorige eeuw.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *