Europese Commissie tikt Nederland op de vingers wegens vertraagde implementatie van CSRD

02 oktober 2024

De Europese Commissie heeft een inbreukprocedure gestart tegen Nederland vanwege het niet tijdig implementeren van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in nationale wetgeving. Deze richtlijn, die nieuwe regels introduceert voor duurzaamheidsrapportage door bedrijven, had uiterlijk op 6 juli 2024 geïmplementeerd moeten zijn. Uit de verklaring van de Commissie blijkt dat vrijwel alle lidstaten steken hebben laten vallen.

De CSRD is van cruciaal belang voor het bevorderen van duurzame investeringen binnen de Europese Unie. De richtlijn verplicht grote bedrijven om te rapporteren over hun impact op het milieu, sociale omstandigheden en de rechten van werknemers. Deze informatie moet openbaar worden gemaakt, zodat investeerders en andere belanghebbenden de duurzaamheidsprestaties van bedrijven kunnen beoordelen.

De nieuwe regels voor duurzaamheidsrapportage zijn van toepassing op boekjaren die beginnen op of na 1 januari 2024. Door het uitblijven van de implementatie van deze regels in Nederland dreigt er een ongelijk speelveld te ontstaan binnen de EU. Investeerders zullen hierdoor niet over dezelfde informatie beschikken bij het nemen van investeringsbeslissingen, wat de harmonisatie van duurzaamheidsrapportage in de EU in gevaar brengt.

Opvallend is dat Denemarken als enige lidstaat alle richtlijnen op tijd en volledig heeft omgezet. De overige 26 lidstaten krijgen te maken met inbreukprocedures vanwege het niet nakomen van hun verplichtingen. De Commissie hekelt met name de trage implementatie van richtlijnen op het gebied van duurzaamheidsrapportage, hernieuwbare energie, en de toegang tot elektronische communicatie in insolventieprocedures.

Nederland wordt, net als 16 andere lidstaten (waaronder Duitsland, Spanje en Polen) door de Commissie aangesproken op de gebrekkige omzetting van de richtlijn inzake de rapportage van duurzaamheid door bedrijven. Deze richtlijn, van kracht sinds 1 januari 2024, moet ervoor zorgen dat investeerders en andere belanghebbenden de duurzaamheidsprestaties van bedrijven kunnen beoordelen. De Commissie vreest dat de vertraagde implementatie de uniformiteit van duurzaamheidsrapportage binnen de EU in gevaar brengt.

Ook de implementatie van de herziene richtlijn hernieuwbare energie laat te wensen over. Opnieuw is Nederland één van de lidstaten die de deadline niet heeft gehaald. De Europese Commissie benadrukt dat deze richtlijn, die in november 2023 in werking trad, cruciaal is om de Europese klimaat- en energiedoelstellingen te behalen. De richtlijn beoogt onder andere de vergunningsprocedures voor projecten op het gebied van hernieuwbare energie te vereenvoudigen en te versnellen.

De Commissie heeft alle lidstaten die in gebreke blijven een formele brief van ingebrekestelling gestuurd. Dit is de eerste stap in een inbreukprocedure. De lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om de tekortkomingen te herstellen. Indien zij niet reageren, of geen bevredigende reactie geven, kan de Commissie verdere juridische stappen ondernemen.

De inbreukprocedure tegen Nederland is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen van de Europese Commissie om de volledige en tijdige omzetting van EU-richtlijnen in nationale wetgeving te waarborgen. De Commissie benadrukt het belang van de tijdige implementatie van EU-richtlijnen voor de goede werking van de interne markt en het waarborgen van gelijke voorwaarden voor alle lidstaten.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *