Europese Centrale Bank (ECB) moet volledige toetsing van haar bankentoezicht toestaan

15 januari 2019

De Europese Rekenkamer heeft de wetgevers van de Unie gevraagd om in te grijpen en ervoor te zorgen dat de Europese Centrale Bank volledige toegang tot documenten biedt voor controles met betrekking tot bankentoezicht. In een brief aan het Europees Parlement uiten de controleurs hun bezorgdheid over het feit dat zij door de huidige opstelling van de ECB ten aanzien van toegang tot documenten en informatie hun werk niet goed kunnen doen. Bankentoezicht houdt significante risico’s voor de schatkist in, aldus de controleurs, maar zij zijn niet in staat om deze activiteiten behoorlijk te controleren zolang de ECB zijn houding met betrekking tot toegangsrechten niet verandert. De controleurs zeggen dat hun gesprekken met de ECB zijn vastgelopen. Zij roepen het Europees Parlement en de Raad op om hun volledige steun uit te spreken voor het recht van de controleurs op toegang tot documenten over bankentoezicht en om zo nodig de bestaande verordeningen te wijzigen en te verduidelijken dat de controleurs toegang hebben tot elk document dat zij nodig achten.

Klaus-Heiner Lehne, president van de Europese Rekenkamer is stellig in zijn uitspraak: “We willen niet het monetaire beleid controleren, maar het is essentieel dat we over alle bevoegdheden beschikken om de toezichtsactiviteiten van de ECB te controleren. Dit is bijzonder belangrijk gelet op de grote risico’s voor overheidsmiddelen als gevolg van het “falen van banken” en de complexiteit van de nieuwe toezichtsmechanismen.”

In hun brief, die een reactie is op een verzoek van het Europees Parlement, wijzen de controleurs op drie gevallen waarin hun de toegang is geweigerd tot belangrijke informatie. Tijdens hun controle van het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme in 2016 hadden ze grote moeite om informatie ter controle te verkrijgen. Tijdens de werkzaamheden voor hun speciaal verslag van 2017 over de Gemeenschappelijke Afwikkelingsraad stond de Afwikkelingsraad erop om alle gegevens die afkomstig waren van de ECB te verwijderen. Vervolgens weigerde de ECB in januari 2018, toen de controleurs verslag uitbrachten over de rol van de ECB rond crisisbeheersing met betrekking tot bankentoezicht, opnieuw toegang tot de documenten die noodzakelijk waren om de controlewerkzaamheden uit te voeren zoals oorspronkelijk gepland.



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *