Vier vooraanstaande centrale bankiers binnen de Europese Unie roepen de Europese Commissie op om de bankregelgeving te vereenvoudigen. In een gezamenlijke brief pleiten de hoofden van de Spaanse, Duitse, Franse en Italiaanse centrale banken voor een uitgebreide analyse van de bestaande regels. Dit moet helpen om een “gelijk speelveld met andere grote rechtsgebieden” te waarborgen. Volgens hen zijn bepaalde regels “onnodig complex” en verstoren ze de concurrentie zonder wezenlijk bij te dragen aan de financiële stabiliteit.
De Europese bankensector klaagt al langer dat de complexe regelgeving hen op achterstand zet ten opzichte van concurrenten in andere delen van de wereld. Vooral in de Verenigde Staten dringen grote banken steeds vaker aan op versoepeling van de regels die na de financiële crisis van 2008 zijn ingevoerd. Hoewel de Europese centrale bankiers benadrukken dat zij niet oproepen tot deregulering, vermoedt financieel persbureau Bloomberg dat hun oproep politiek gezien kan worden gebruikt als argument tegen te strikte regelgeving, die volgens critici economische groei in de weg staat.
Focus op concurrentiekracht
Duitsland, Frankrijk en Italië pleiten al langer voor een terughoudendere benadering van financiële regelgeving, met als doel de concurrentiekracht van de Europese banken te versterken. Sommige commerciële banken en lobbygroepen gaan nog verder en roepen de Europese Commissie op om regelgeving tijdelijk op te schorten. Er wordt zelfs gepleit voor een “moratorium” op nieuwe regelgeving.
Niet iedereen deelt echter die visie. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB) en voorzitter van de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB), waarschuwde in oktober vorig jaar juist voor versoepeling. Volgens Knot zijn de bestaande regels cruciaal om financiële stabiliteit te waarborgen. Banken moeten zelfstandig kunnen opereren en voldoende buffers hebben om financiële tegenvallers op te vangen.
Nederlandse Vereniging van Banken steunt oproep
De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderschrijft de oproep van de centrale bankiers. De NVB benadrukt dat stabiliteit en concurrentievermogen hand in hand moeten gaan.
“Stabiele banken moeten in staat zijn om consumenten en bedrijven te financieren”, legt de NVB uit. “De betrokken centrale banken merken daarbij terecht op dat simplificatie niet hetzelfde is als deregulering. In de afgelopen jaren zijn de regels voor banken steeds complexer geworden. Op onderdelen zijn er extra eisen opgelegd, bovenop de internationaal gemaakte afspraken.”
De NVB concludeert dan ook dat het daarom goed zou zijn om de Europese regels tegen het licht te houden.
Passende buffers en gelijke spelregels
De NVB wijst erop dat Nederlandse banken consistent goed scoren op kapitaal- en liquiditeitsvereisten. De vereniging onderstreept dat buffers in verhouding moeten staan tot de risico’s die banken nemen. “Binnen de Eurozone, maar ook specifiek in Nederland, is de tendens echter dat hogere buffers altijd beter zijn. Maar hogere buffers kunnen ook leiden tot een onaantrekkelijker productaanbod voor de klant. Het gaat om balans.”
Daarnaast wijst de NVB op internationale verschillen in regelgeving, zoals de implementatie van de Fundamental Review of the Trading Book (FRTB). Het is nog onduidelijk of, en zo ja, wanneer de VS deze regelgeving zal invoeren, terwijl het Verenigd Koninkrijk en Canada de implementatie uitstellen of aanpassen. “Ook zien we dat het Verenigd Koninkrijk en Canada de invoering uitstellen of aanpassen.”
Voor Europese banken is dat volgens de NVB te laat, omdat de nieuwe CCR al in werking is getreden. Dit zou echter niet betekenen dat het in Europa onwenselijk is om onnodig kapitaalbeslag te voorkomen als andere jurisdicties niet meedoen. “Wij pleiten voor FRTB niet voor uitstel, maar wel voor een proportionele en werkbare implementatie.”
Tot slot pleit de NVB ervoor om in het macroprudentiële beleid toe te werken naar een gelijk speelveld binnen en buiten Europa. “De gefragmenteerde toepassing leidt tot een ongelijk speelveld binnen en buiten Europa”, aldus de NVB.