ESMA’s richtlijnen voor een duurzame toekomst in de Europese financiële sector

25 juli 2024

De European Securities and Markets Authority (ESMA) schetst in een opinie, gepubliceerd op 24 juli jl., een visie op lange termijn voor de toekomst van duurzame financiering in de EU. Hoewel de EU een voorloper is op het gebied van duurzame financiering, constateert de ESMA dat er ruimte is voor verbetering. In dit artikel worden de belangrijkste punten uit het verslag gepresenteerd.  

EU-taxonomie

Ten eerste moet de EU-taxonomie het centrale referentiepunt worden voor de beoordeling van duurzaamheid. De EU-taxonomie verduidelijkt welke activiteiten als duurzaam kunnen worden beschouwd, gebaseerd op hun wetenschappelijk getoetste bijdrage aan klimaatverandering en het beperken van de gevolgen ervan. Het gebruik van de taxonomie moet uiteindelijk verplicht worden in alle relevante wetgeving omtrent duurzame financiering. Daarnaast moet de definitie van ‘duurzame beleggingen’ in de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) worden afgeschaft zodra de taxonomie volledig is geïmplementeerd. De huidige definitie in de SFDR beperkt zich tot gevallen waarin ondernemingen goed bestuur volgen en het voorzorgsbeginsel “geen ernstige afbreuk doen” gewaarborgd is.

Transparantie

ESMA benadrukt het belang van transparantievereisten voor beleggingsfondsen, zodat beleggers inzicht krijgen in de duurzaamheid van hun beleggingen. Deze vereisten moeten greenwashing tegengaan en beleggers informeren over de bijdrage van hun beleggingen aan milieu- en sociale doelstellingen. Het verslag pleit voor duidelijke en beknopte informatie, met name voor particuliere beleggers. Het richt zich op essentiële duurzaamheidsinformatie, zoals de uitstoot van broeikasgassen en de impact op biodiversiteit, gepresenteerd via Key Performance Indicators (KPI’s).

Transitie

Om beleggers te ondersteunen bij het maken van verantwoorde investeringsbeslissingen, is het cruciaal om transparantie over transitiebeleggingen te vergroten. Naast algemene informatie over duurzame beleggingen, is gedetailleerde informatie over de ecologische voetafdruk van bedrijven in transitie nodig. Informatie moet worden verstrekt over het aandeel van de omzet en kapitaaluitgaven (CapEx) dat gerelateerd is aan schadelijke activiteiten die zich in een transitiefase bevinden of worden uitgefaseerd. Duidelijke definities van transitiebeleggingen in de wetgeving zijn essentieel om eenduidigheid te creëren en de ontwikkeling van transitie-gerelateerde producten te vergemakkelijken. Daarnaast moeten bedrijven transparant zijn over hun strategie en de voortgang van hun transitie naar duurzaamheid, inclusief doelstellingen, tijdpaden en meetbare indicatoren.

Productcategorisering

Om beleggers meer duidelijkheid te bieden over de duurzaamheid van financiële producten, is een helder systeem voor productcategorisering noodzakelijk. Dit systeem moet gebaseerd zijn op duidelijke, meetbare criteria, zoals taxonomie-afstemming, om de mate van duurzaamheid te beoordelen. Dit helpt beleggers bij het vergelijken van producten en het kiezen van beleggingen die aansluiten bij hun duurzaamheidsvoorkeuren. Duidelijke categorieën vereenvoudigen de beleggingskeuze en bevorderen de transparantie in de markt.

ESG-gegevens

De kwaliteit van ESG-gegevens is essentieel voor de betrouwbaarheid van duurzame beleggingen. Momenteel zijn er echter zorgen over de kwaliteit, betrouwbaarheid en vergelijkbaarheid van deze gegevens. Hoewel de invoering van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) naar verwachting de transparantie zal verbeteren, blijven financiële marktpartijen voor bedrijven die niet onder de ESRS rapporteren afhankelijk van aanbieders van ESG-gegevens. Om de kwaliteit van ESG-gegevensproducten te waarborgen, is het belangrijk dat schattingen betrouwbaar zijn en gebaseerd op transparante methodologieën. De Europese Commissie wordt aangemoedigd om richtsnoeren te ontwikkelen die de betrouwbaarheid van schattingen waarborgen.

Marktpartijen

Tot slot benadrukt het verslag het belang van de verantwoordelijkheid van marktpartijen voor hun gedrag. Dit houdt in dat alle marktpartijen hun eigen due diligence moeten uitvoeren en dat er duidelijke due diligence-verplichtingen moeten komen voor zowel de financiële als niet-financiële sector. Ook moet actieve betrokkenheid bij ondernemingen waarin wordt belegd, worden bevorderd.

 

Link naar de opinie: https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/2024-07/ESMA36-1079078717-2587_Opinion_on_the_functioning_of_the_Sustainable_Finance_Framework.pdf

 

 

 

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *