EIOPA publiceert twee hoofdstukken van haar toezichthandboek

26 september 2024

BLOG – Onlangs heeft de EIOPA (European Insurance and Occupational Pensions Authority) de publieke versies vrijgegeven van twee voorheen vertrouwelijke hoofdstukken uit het Solvency II (SII) deel van het Supervisory Handbook. Het betreft een hoofdstuk over het toezicht op klimaatveranderingsrisico’s binnen de vereisten van de tweede pijler van de SII, en een hoofdstuk over het toezicht op intragroeptransacties en risicoconcentraties. Beide hoofdstukken werden oorspronkelijk begin 2022 door de EIOPA vastgesteld.

Deze openbaar gemaakte hoofdstukken maken deel uit van drie proefprojecten die tot doel hebben “de inhoud van het handboek te publiceren met behoud van de noodzakelijke vertrouwelijkheid”, aldus de EIOPA. Het is nog niet duidelijk welk derde hoofdstuk uit het vertrouwelijke deel van het handboek door de EIOPA zal worden omgezet naar een publieke versie.

De EIOPA benadrukt in beide hoofdstukken dat bepaalde delen zijn weggelaten omdat deze vertrouwelijke informatie bevatten die “essentieel is voor het effectief functioneren van het toezichtproces”.

Verder wijst de EIOPA erop dat het Supervisory Handbook aanbevelingen bevat voor good practices, maar dat deze “niet als juridisch bindend moeten worden beschouwd, noch universeel van toepassing zijn op alle ondernemingen en groepen.” Nationale toezichthouders dienen bij het toepassen van de richtlijnen altijd een risicogebaseerde benadering te hanteren, hun eigen toezichtbeoordeling te gebruiken en rekening te houden met de specifieke risico’s en kenmerken van elke onderneming of groep die onder hun toezicht valt.

Naast de publicatie van deze hoofdstukken heeft de EIOPA ook de inhoudsopgave van het niet-vertrouwelijke deel van het handboek bijgewerkt. In het SII-gedeelte zijn, naast de twee genoemde hoofdstukken, de volgende documenten opgenomen: (1) de recente toezichtverklaring over herverzekeringscontracten met (her)verzekeraars uit derde landen, (2) het Peer Review Report on the Supervision of the Prudent Person Principles under Solvency II, (3) het Peer Review Report on the proprietary assessment of Administrative, Management and Supervisory Body (AMSB) members and qualifying shareholders, inclusief een follow-upverslag, en (4) het Peer Review Report on supervisory practices and application in assessing Key Functions, inclusief een follow-upverslag. In het gedragscodegedeelte van het handboek is een peer review over Product Oversight and Governance (POG) toegevoegd. In het IORP-gedeelte (Institutions for Occupational Retirement Provision) zijn het collegiale toetsingsverslag over toezichtpraktijken rondom de prudent person-regel en het bijbehorende follow-upverslag opgenomen. De toevoeging van deze collegiale toetsingsverslagen markeert de introductie van een nieuwe categorie in het niet-vertrouwelijke deel van het handboek, naast bestaande documenten zoals toezichthoudersverklaringen, adviezen en beoordelingen.

Hoewel de EIOPA te prijzen is voor de publicatie van twee, mogelijk drie hoofdstukken van de bijna twintig die betrekking hebben op Solvency II en waarvan de ontwikkeling in 2013 begon, heeft zij op basis van het proefproject nog niet besloten of toekomstige hoofdstukken direct in publieke vorm moeten worden vrijgegeven. Wel heeft de EIOPA toegezegd de vertrouwelijkheid van haar toezichthandboek opnieuw te beoordelen en te streven naar meer transparantie. De organisatie heeft ook aangegeven haar aanpak voor de publicatie van het handboek verder te ontwikkelen. Kunnen we deze stappen op korte termijn verwachten, in het belang van voorspelbaarheid, vooral voor compliance officers, en voor meer verantwoordingsplicht?

Dit vertaalde blog is geschreven door Lieve Lowet (EU Affairs consultant and lobbyist)



Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *