Duurzame investeringen wereldwijd populair, maar er zijn zorgen over greenwashing

09 oktober 2024

Volgens een nieuw rapport van het Morgan Stanley Institute for Sustainable Investing is er een groeiende interesse in duurzame investeringen onder individuele beleggers wereldwijd. Meer dan driekwart (77%) van de ondervraagde beleggers geeft aan geïnteresseerd te zijn in duurzaam beleggen, waarbij 57 procent aangeeft dat hun interesse de afgelopen twee jaar is toegenomen. De interesse in duurzame beleggingen is consistent in Europa (85%) en de VS (84%), terwijl Japan achterblijft met 56 procent, mogelijk vanwege een minder ontwikkelde markt.

De belangrijkste drijfveren achter deze groeiende interesse zijn nieuwe klimaatwetenschappelijke bevindingen en de financiële prestaties van duurzame beleggingen. Opvallend is dat beleggers die denken dat hun duurzame beleggingen in 2022 minder hebben gepresteerd dan hun traditionele beleggingen, nog steeds een groeiende interesse in duurzaam beleggen rapporteren, wat suggereert dat ze een langetermijnvisie hanteren.

Hoewel de interesse groot is, heeft slechts 14 procent van de beleggers wereldwijd meer dan de helft van hun portefeuille in duurzame opties belegd. 8 procent geeft aan helemaal geen duurzame beleggingen te hebben. De verwachting is echter dat 54 procent van de beleggers het komende jaar hun portefeuilleallocatie aan duurzame beleggingen zal verhogen.

Beleggers zien duurzaamheid en financieel rendement niet als een tegenstelling. Bijna 80 procent is van mening dat het mogelijk is om financiële winsten in balans te brengen met aandacht voor duurzaamheid. Ze geloven dat sterke ESG-praktijken kunnen leiden tot hogere rendementen en betere langetermijninvesteringen. Naast concurrerende rendementen willen beleggers ook dat hun beleggingen schade minimaliseren en een positieve impact hebben.

De belangrijkste ESG-thema’s die beleggers interessant vinden, zijn wateroplossingen (74%), gezondheidszorg (74%) en circulaire economie (73%). Opvallend is dat klimaatactie, hoewel het als belangrijk thema wordt gezien, minder populair is als specifiek beleggingsdoel.

De grootste belemmeringen voor duurzaam beleggen zijn een gebrek aan transparantie en vertrouwen in gerapporteerde ESG-gegevens en zorgen over greenwashing. Meer dan 60 procent van de beleggers maakt zich zorgen over greenwashing en het gebrek aan transparantie. Dit is een verschuiving ten opzichte van 2021, toen zorgen over de prestaties van duurzame beleggingen de grootste hindernis vormden.

Beleggers geven aan behoefte te hebben aan meer ondersteuning en begeleiding bij duurzaam beleggen. 52 procent geeft aan beperkte kennis te hebben over hoe te beginnen met duurzaam beleggen en 43 procent mist het nodige financiële advies. Financiële adviseurs die duurzame beleggingsmogelijkheden aanbieden, kunnen hierop inspelen, aangezien 58 procent van de beleggers aangeeft eerder voor een adviseur te kiezen op basis van hun aanbod op het gebied van duurzaam beleggen.

Het rapport concludeert dat er aanzienlijke groeikansen zijn voor vermogensbeheerders die duurzame beleggingsopties aanbieden. Transparantie, betrouwbare data en educatie zijn essentieel om het vertrouwen van beleggers te winnen en de groei van duurzame beleggingen te bevorderen.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *