Dossier rentederivaten sleept nog voort

01 november 2018

Volgens de AFM zijn drie banken gereed met het uitsturen van aanbodbrieven in het kader van het Uniform Herstelkader rentederivaten MKB (UHK). Een vierde bank zal haar laatste compensatievoorstellen in december doen. De twee banken met het grootste aantal klantdossiers, in casu Rabobank met circa 11.000 en ABN Amro Bank met circa 7.000, voerden de afgelopen maanden het tempo op, met als gevolg een flinke toename van aanbodbrieven. Eén bank koerst op het uitsturen van de laatste brieven in het eerste kwartaal van 2019. De andere bank verwacht een derde van haar klanten pas in de loop van volgend jaar een aanbodbrief te kunnen sturen. Zij heeft daarom toegezegd nog dit jaar volledige voorschotten aan die groep gedupeerde mkb’ers uit te keren. Het een en ander blijkt uit de tussentijdse voortgangsrapportage van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met als peildatum 1 oktober, die vandaag, 1 november 2018, door de minister van Financiën naar de Tweede Kamer is gestuurd. Overigens, het dossier rentederivaten heeft ook de aandacht getrokken van ene Pieter Lakeman, voorzitter van SOBI en directeur van Swapschade bv. Lakeman zal dit jaar nog zijn nieuwe boek met als titel “Het renteswapschandaal” presenteren over deze “affaire”.

Er zijn zes banken aangesloten bij het UHK. Drie banken hebben al hun klanten een aanbod gedaan. Een vierde bank is in december gereed. Uit de vorige voortgangsrapportage bleek dat de andere twee banken de door henzelf gecommuniceerde datum van eind 2018 niet voor al hun klanten zouden halen. Dit zijn ook de banken met de meeste klantdossiers.
Versnellingsopties bij twee vertraagde banken
Beide banken voerden de afgelopen maanden daarom verschillende procesoptimalisaties door. Dat heeft geleid tot een aanmerkelijke versnelling, waardoor zij nu 29 respectievelijk 43 procent van hun mkb-klanten een aanbodbrief hebben toegestuurd. Op 1 juni jongstleden was dit nog 8 respectievelijk 6 procent. Eén bank ligt op koers om het merendeel van haar klanten in 2018 een aanbodbrief te sturen, maar houdt rekening met een uitloop naar 2019 voor het resterende deel.
De andere bank verwacht, ondanks de procesoptimalisaties, een derde van haar mkb-klanten pas in de loop van volgend jaar een aanbodbrief te kunnen sturen. Deze bank heeft daarom toegezegd dat die klanten dit jaar nog een voorschot ter hoogte van het verwachte volledige compensatiebedrag krijgen uitgekeerd. Als blijkt dat het definitieve aanbod lager ligt dan het verstrekte voorschot, hoeft de klant het verschil niet terug te betalen. Dit zou betekenen dat begin 2019 alle ruim 19.000 gedupeerde mkb’ers een aanbodbrief of een volledig voorschot hebben.
Compensatievoorstel
Op 1 oktober 2018 hebben 4.135 bankklanten uit het midden- en kleinbedrijf het aanbod van hun bank geaccepteerd. Dit betekent dat de acceptatiegraad, net als ten tijde van de vorige voortgangsrapportage, ruim boven de 90% ligt. Een beperkt aantal mkb-klanten heeft bindend advies aangevraagd bij de Derivatencommissie. In januari 2019 rapporteert de AFM opnieuw over de voortgang van de uitvoering van het UHK.
De minister van Financiën laat aan het einde van zijn brief aan de Tweede Kamer weten dat : “Hoewel het aantal verstuurde aanbodbrieven een stijgende lijn laat zien, blijft het onzeker wanneer er definitief een streep kan worden getrokken onder dit voor MKB-ondernemingen al veel te langslepende dossier. De AFM zal begin 2019 opnieuw rapporteren over de voortgang per december 2018. Ik vind het van belang goed te monitoren dat banken al het mogelijke blijven doen om alle betrokken MKB-ondernemingen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over hun compensatieaanbod.”

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *