Digitaal toegankelijk(er): voordeel voor consument en sector

25 april 2025

Binnenkort – vanaf 28 juni – moeten financiële instellingen voldoen aan de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn (European Accessibility Act). Doel is dat ook mensen met een beperking zelfstandig online (financiële) producten en diensten kunnen afsluiten. Website en apps bijvoorbeeld, moeten digitaal toegankelijk(er) worden gemaakt. De AFM ziet al veel goede voorbeelden bij tal van financiële instellingen; partijen die nog (veel) werk te verzetten hebben, roept de toezichthouder op om vaart te maken. In de EAA update geeft AFM duiding over wat het van partijen verwacht.

Doel richtlijn: inclusie en gelijke toegang

In Nederland leven zo’n 5,5 miljoen mensen (32%) met een beperking, in Europa ligt dit aantal op ongeveer 101 miljoen (27%). De Toegankelijkheidsrichtlijn is bedoeld om de inclusie en gelijke toegang binnen de Europese Unie te bevorderen. De reikwijdte is breed en geldt voor het merendeel van de aanbieders van financiële producten en diensten. Voor financiële instellingen betekent het dat hun digitale diensten toegankelijk moeten zijn voor iedereen, inclusief mensen met visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen. De AFM is de bevoegde autoriteit voor het toezicht op de online toegankelijkheid van bankdiensten en overige financiële dienstverlening via het internet.

Onderzoeken en (blijven) verbeteren

De Toegankelijkheidsrichtlijn beschrijft vereisten – gebaseerd op vier toegankelijkheidsprincipes (waarneembaar , bedienbaar, begrijpelijk en robuust) – voor websites, apps en andere online toepassingen. Ondernemingen moeten niet alleen veel inspanningen doen om de online dienstverlening toegankelijk(er) te maken. Ze moeten ook processen inrichten om te borgen dat de dienstverlening toegankelijk is en blijft. Een voorbeeld van een inspanning is het uitvoeren van toegankelijkheidsonderzoek voor digitale kanalen, om zo na te gaan welke verbetermaatregelen nodig zijn. Voorbeelden van maatregelen zijn het verbeteren van de navigatie van een site, het aanpassen van kleuren en contrasten of het toevoegen van beschrijvende teksten bij afbeeldingen. In de download ‘EAA-update 1’ staat uitgewerkt wat de AFM concreet verwacht van marktpartijen in de praktijk.

Inspanningen voor instellingen, maar ook kansen

Een betere digitale toegankelijkheid vergt inspanningen, maar biedt ook (commerciële) kansen. Zo kunnen meer consumenten – inclusief senioren en mensen met beperkingen – gebruikmaken van financiële diensten en producten. Daarnaast helpt een goede customer journey mensen sneller en succesvoller door uw verkoopkanalen. Bovendien is het verbeteren van digitale toegankelijkheid een concrete bijdrage aan een samenleving waarin iedereen zo veel mogelijk zelfstandig kan meedoen. De verzekeraar Onderlinge ’s Gravenhage vertelde onlangs in een webinar van Het Verbond over hun ervaringen met het toegankelijk maken van hun website. Lees hier hun aanpak en welke uitdagingen en kansen het opleverde.

Bron: AFM

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *