Volgend jaar, om precies te zijn op 7 februari 2022 is het dertig jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht werd ondertekend. Om dat te eren zal er volgend jaar een herdenkingsmunt verschijnen over deze mijlpaal in de Europese geschiedenis. Dat heeft de Nederlandse staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën besloten. Jaarlijks brengt de Staat twee bijzondere herdenkingsmunten voor verzamelaars uit: vanaf heden kunnen mensen meedenken over het thema van de tweede munt die in 2022 zal worden uitgebracht. Tot het uitbrengen van een herdenkingsmunt over 30 jaar Verdrag van Maastricht werd besloten naar aanleiding van een gezamenlijk verzoek van de Gouverneur van de Koning in de provincie Limburg, de burgemeester van Maastricht en de voorzitter van het College van Bestuur van Maastricht University. Met het Verdrag van Maastricht werd in 1992 de Europese Unie opgericht en de introductie van de Economische en Monetaire Unie (EMU).
Het was de toenmalige Nederlandse minister-president (van CDA-huize) Ruud Lubbers die de leiding had van de meerdaagse Europese top in Maastricht. Saillant detail is dat Lubbers de woede van verschillende buitenlandse coryfeeën op de hals haalde door rond de middag door geen pauze in te lassen voor een fatsoenlijke warme maaltijd, waar onder andere “le Président de la République” op had gerekend. Lubbers liet broodjes met melk aanrukken voor de lunch…. Het gevolg was dat Lubbers zijn Europese carrière verknald had. Het Frans-Duitse een-tweetje tussen François Mitterrand en Helmuth Kohl was genoeg. In hun ogen kon deze botterik de EU niet leiden.
Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën: “Het Verdrag van Maastricht is ook voor mijzelf van grote betekenis. In 1992 begon ik met het werken voor de overheid. Ik raakte direct dicht betrokken bij de euro, omdat ik als kersverse beleidsmedewerker bij het ministerie van Economische Zaken werkte in het team dat de voorbereiding deed hiervoor. Het verdrag vormde de basis voor het invoeren van de euro en het versterken van de Europese Unie. Zoals bekend hebben deze onderwerpen ook in mijn verdere carrière een grote rol gespeeld. Toen het idee kwam om deze munt te slaan, was ik dan ook direct heel enthousiast.”
Uitvraag tweede muntthema
Jaarlijks brengt de Staat twee bijzondere munten voor verzamelaars uit met als doel een bijzonder moment of persoon te eren. Dit jaar is de beurt aan judoka legende Anton Geesink komt er ook een speciale munt ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het NOS Jeugdjournaal.
Vanaf vandaag kunnen alle Nederlanders meedenken over het thema van de tweede herdenkingsmunt die in 2022 zal worden uitgebracht. Tot en met 4 mei 2021 kan iedereen reageren via www.internetconsultatie.nl. Er gelden wel een aantal voorwaarden aan de inzendingen. Zo moet er sprake zijn van een duidelijke omschrijving van het thema – denk daarbij aan een gebeurtenis of persoon die gekoppeld kan worden aan een jubileumjaar. Ook moet duidelijk zijn waarom het voorgestelde thema van nationaal belang voor Nederland is. Voor de zomer maakt de staatssecretaris het gekozen thema bekend. De bedenker van het winnende thema ontvangt een uitnodiging voor de ceremoniële eerste muntslag van deze herdenkingsmunt.
De herdenkingsmunt zal worden geslagen en verkocht door de Koninklijke Nederlandse Munt. Het is nog niet bekend wanneer de ceremoniële muntslag van de munt over 30 jaar Verdrag van Maastricht plaatsvindt, of die van de tweede munt van 2022.