De toekomst van ESG-rapportage: waarom bedrijven nu moeten handelen

05 september 2024

De tijdelijke stop in de klimaatrapportagerichtlijn van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft onzekerheid gebracht in de wereld van ESG-rapportage. Dit moet echter niet gezien worden als een vertraging in de wereldwijde beweging naar gestandaardiseerde ESG-transparantie. Ondanks de tijdelijke stop blijft regelgeving wereldwijd van invloed. De Europese Unie heeft eind 2022 de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangenomen, de meest uitgebreide ESG-wetgeving tot nu toe, die financiële gegevens, ESG-informatie en assurance combineert. Ook andere landen zoals het Brazilië, China, en Japan hebben soortgelijke regelgeving voorgesteld of aangenomen.

Volgens een onafhankelijk onderzoek is 81% van de bedrijven die niet onder de CSRD vallen toch van plan zich aan de ESG-regelgeving te houden. Dit benadrukt het belang van transparantie en verantwoording naar investeerders en stakeholders wereldwijd. De International Sustainability Standards Board (ISSB) heeft eveneens ESG-standaarden gelanceerd, waardoor wereldwijd meer dan 10.000 bedrijven en meer dan 50.000 Europese bedrijven verplicht zijn om klimaatgerelateerde risico’s te rapporteren. In de VS heeft Californië een wet aangenomen die grote bedrijven verplicht hun koolstofvoetafdruk te rapporteren, wat extra urgentie geeft aan de verschuiving naar ESG-rapportage.

ESG-informatie is steeds meer in trek. Uit onderzoek van Workiva blijkt dat 88% van de institutionele beleggers eerder geneigd is te investeren in bedrijven die financiële en ESG-gegevens integreren. Dit weerspiegelt de groeiende vraag naar meer actie, transparantie en openbaarmaking van bedrijven.

Hoewel de definitieve SEC-klimaatregelgeving nog onzeker is, staat vast dat mondiale klimaatrapportage al een realiteit is. Bedrijven zullen onder de nieuwe regelgeving verplicht worden te rapporteren over klimaatgerelateerde risico’s en hun financiële impact, evenals de manier waarop deze risico’s worden beheerd. Degenen die de SEC-richtlijn ondersteunen, verwachten dat deze helpt bij het standaardiseren van informatie die investeerders en andere stakeholders al eisen.

Er zijn nog verschillen tussen de SEC-regelgeving en de mondiale regelgeving, zoals de CSRD van de EU. Een belangrijk verschil is dat de SEC niet alle beursgenoteerde bedrijven verplicht om Scope 3-emissies—de indirecte uitstoot door de hele waardeketen—te rapporteren. Dit kan een uitdaging zijn voor veel bedrijven, maar Scope 3-rapportage zal waarschijnlijk steeds belangrijker worden door regelgeving zoals in Californië en de CSRD.

Bedrijven die duurzaamheidsfactoren integreren in hun bedrijfsstrategie, kunnen zakelijk voordeel halen uit geïntegreerde rapportage. Een onderzoek van Workiva toont aan dat 91% van de institutionele beleggers verwacht dat de SEC-regelgeving hen helpt beter geïnformeerde investeringsbeslissingen te nemen.

Technologie speelt een sleutelrol bij de compliance van ESG-rapportages. Het vereenvoudigt processen, automatiseert taken en vermindert het risico op menselijke fouten. Bedrijven die technologie inzetten voor ESG-rapportage kunnen sneller gegevens delen en rapportages opstellen die voldoen aan zowel financiële als niet-financiële eisen.

Meer dan alleen het naleven van regelgeving, zien toonaangevende bedrijven ESG-rapportage als een manier om hun inzet voor duurzaamheid te tonen. Bedrijven die zich richten op ESG-transparantie positioneren zichzelf voor succes in een veranderend zakelijk landschap. ESG-rapportage is niet alleen een verplichting, maar een krachtig instrument om een positieve impact te maken op milieu en maatschappij.

Deze blog is geschreven door Mark Mellen (Directeur ESG Enablement bij Workiva)

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *