De rol van Company.info in een alsmaar complexer wordende compliancewereld

19 september 2024

In een complexe wereld van wet- en regelgeving ondersteunt Company.info bedrijven niet alleen met de juiste data, maar ook met advies bij de interpretatie ervan. Caroline Rohling, relatiemanager bij Company.info, vertelt hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld van data-leverancier naar een steeds meer adviserende rol in het oplossen van compliance-uitdagingen. 

Company.info werd 26 jaar geleden opgericht met het doel bedrijfsinformatie te delen en zo efficiënter te werken. De oprichter realiseerde zich dat meerdere partijen, zoals financiële instellingen, vaak dezelfde gegevens nodig hebben en dat het delen van die informatie veel voordelen zou opleveren. Vanuit deze visie, aanvankelijk gericht op datadeling binnen de financiële sector, is Company.info uitgegroeid tot een bredere leverancier van bedrijfsdata en -inzichten voor een divers klantenbestand, variërend van startups tot grote corporates. Inmiddels heeft het bedrijf zich verder ontwikkeld en beweegt het zich steeds meer richting een adviserende rol, waarin het bedrijven bijstaat bij hun compliance-uitdagingen.

Wwft: hoe bedrijven worstelen met interpretatie en implementatie

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is een belangrijk aandachtspunt voor veel bedrijven. Rohling merkt op dat organisaties zich bewust zijn van het belang van de Wwft, maar vaak moeite hebben met de interpretatie en implementatie van de wetgeving: “Veel bedrijven willen aan de Wwft voldoen, maar worstelen met de vraag: ‘Hoe implementeer ik dit op de juiste manier?’” Een uitdaging is dat wetgeving vaak wordt vertaald in richtlijnen in plaats van concrete stappen, wat het voor bedrijven lastig maakt om de regels correct te volgen. Company.info ondersteunt bedrijven met de vertaling van de richtlijnen naar concrete stappen door middel van data-inzichten en advies. Dit omvat het verstrekken van gegevens die helpen bij klantonderzoek, zoals het verifiëren van bedrijfsregistraties en het beoordelen van de financiële status.

UBO-register: onduidelijkheid na sluiting

De sluiting van het UBO-register in november 2022 door het Europese Hof van Justitie heeft een grote impact gehad op bedrijven die afhankelijk zijn van deze informatie voor hun compliance-processen. Hoewel competente autoriteiten weer toegang hebben tot dit register, en Wwft-instellingen zoals banken, advocaten en notarissen geleidelijk worden aangesloten, leidt dit volgens Rohling tot verwarring bij klanten. Voorheen leverde Company.info UBO-gegevens, maar door de gewijzigde wetgeving is dit niet langer mogelijk. Company.info helpt klanten nu bij het begrijpen van deze veranderingen en zoekt naar alternatieve methoden om aan de vereiste informatie te komen.

Privacy en data

In deze tijd moeten bedrijven voldoen aan strenge regelgeving, zoals de AVG, en ervoor zorgen dat data op een veilige en ethische manier gebruikt wordt. Als dé data-leverancier voor de zakelijke markt verwerkt Company.info gegevens van miljoenen Nederlandse bedrijven. Daarbij heeft het bedrijf ook oog voor de bescherming van de privacy van betrokkenen en gaat het zorgvuldig om met persoonsgegevens. Bij constatering van datamisbruik beëindigt Company.info direct de dienstverlening om de privacy van betrokkenen te waarborgen.

Toekomstige uitdagingen

Als het gaat om toekomstige uitdagingen, wijst Rohling op de groeiende behoefte aan data en de verschuiving van kwantiteit naar kwaliteit. De vraag zal niet langer zijn of data beschikbaar is, maar of die betrouwbaar en veilig is om te gebruiken. Company.info zorgt ervoor dat de klant altijd beschikt over veilige en betrouwbare informatie om een cliëntonderzoek te doen.

 

Klik hier voor meer informatie over Company.info

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *