“De AFM zal vanaf 1 januari niet met de harde stok handhaven”

15 november 2024

Laura van Geest, voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), benadrukte tijdens haar toespraak op de CSRD Day in Nieuwegein op 12 november 2024 het belang van transparantie in duurzaamheidsverslaggeving. De nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) speelt hierin een cruciale rol, met als doel een eerlijker beeld te schetsen van de duurzaamheidsprestaties van bedrijven.

Van Geest illustreerde de complexiteit van duurzaamheid door een vergelijking te maken met een banaan. Terwijl de rijpheid van een banaan direct zichtbaar is, is het beoordelen van de duurzaamheid van een bedrijf veel ingewikkelder. De CSRD beoogt deze beoordeling te vergemakkelijken door bedrijven te verplichten te rapporteren over hun impact op milieu en maatschappij.

De dubbele materialiteitsanalyse vormt de kern van de CSRD. Deze analyse belicht de wederzijdse beïnvloeding tussen bedrijf en milieu: enerzijds de impact van het bedrijf op het milieu, anderzijds de invloed van duurzaamheidsaspecten op de financiële prestaties van het bedrijf. Transparante communicatie over deze dubbele materialiteit is volgens Van Geest essentieel.

De AFM heeft onderzoek gedaan naar de toepassing van de dubbele materialiteitsanalyse in de jaarverslagen van beursgenoteerde bedrijven over 2023. De resultaten tonen aan dat veel bedrijven al significante stappen hebben gezet. Echter, de AFM anticipeert dat met name de ruim 3000 grote bedrijven die vanaf boekjaar 2025 onder de CSRD vallen, moeite zullen hebben met de nieuwe regelgeving.

Om deze bedrijven te ondersteunen heeft de AFM tien navigatiepunten opgesteld, gebaseerd op best practices van beursgenoteerde ondernemingen. Deze punten dienen als routekaart voor de implementatie van de dubbele materialiteitsanalyse, waarbij Van Geest benadrukt dat het geen strikte richtlijnen zijn, maar handvatten voor een gezamenlijke reis naar een duurzamere economie.

De AFM verwacht van bedrijven dat zij een eerlijk en transparant verhaal vertellen over hun duurzaamheid, ook als de informatie over de volledige waardeketen nog niet compleet is. De AFM toont begrip voor de complexiteit van de materie en de overgangsregelingen. Daarom zal er niet vanaf 1 januari 2025 strikt gehandhaafd worden. De focus ligt in eerste instantie op transparantie over dubbele materialiteit en net-zerodoelstellingen. Bedrijven worden aangemoedigd om lef te tonen en open te zijn over onzekerheden.

Bij duidelijke overtredingen, zoals misleidende informatie over de duurzaamheid van een bedrijf, zal de AFM wel optreden. Van Geest benadrukte dat meer rapportage niet automatisch betere rapportage betekent. Eerlijke communicatie, inclusief de erkenning van blinde vlekken, is cruciaal.

Accountants spelen een essentiële rol in de controle van de duurzaamheidsverslaggeving. Van Geest riep accountants op tot kritische beoordeling en transparantie over eventuele onzekerheden.

De voorzitter van de AFM sloot haar toespraak af met de hoop dat de CSRD een constructieve dialoog over duurzaamheid zal stimuleren. Kritische vragen van stakeholders kunnen bedrijven helpen hun strategie aan te scherpen en zo de transitie naar een duurzame economie te versnellen. Ontevredenheid kan, mits deze leidt tot aanpassing van de bedrijfsstrategie, een waardevolle katalysator voor verandering zijn.

Hoewel de weg naar volledige transparantie in duurzaamheidsverslaggeving nog lang is, is de CSRD een belangrijke stap voorwaarts. Door open te zijn over de uitdagingen en samen te werken aan oplossingen, kan het vertrouwen in de duurzaamheid van bedrijven worden vergroot en de transitie naar een duurzame economie worden versneld.

Klik hier voor de keynote van Laura van Geest

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *