Michel Klompmaker
Het heeft even geduurd, maar vandaag 19 april maakt de ABN Amro Bank bekend dat ze een schikking heeft getroffen met het Openbaar Ministerie in het kader van het onderzoek naar de naleving van de verplichtingen van de bank onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) in de periode 2014 – 2020. In het kader van deze transactie betaalt de bank, die nog steeds voor 56 procent in handen is van de Staat, ergo de Nederlandse belastingbetaler, 480 miljoen euro aan de Staat. Het officiële feitenrelaas van het Openbaar Ministerie kunt u hier lezen.
De vraag is natuurlijk of dit een geïsoleerd geval is en wat de gevolgen zijn voor de grotere banken en verzekeringsmaatschappijen als zij zo’n twintig procent van hun personeel moeten inzetten om in feite niet productieve werkzaamheden te laten uitvoeren. Doorberekenen aan de klanten? En wat gebeurt er ondertussen? De “Cowboys aan de gate” melden zich. Agressief op jacht naar de ontevreden spaarders en gepensioneerden. De toezichthouders zullen ook hier pas later worden geconfronteerd met de hedendaagse werkelijkheid. Deze cowboys in de markt zijn op zoek naar eigen gewin en misleiden goedgelovige klanten. Over hun werkwijze gaan we binnenkort publiceren, maar nu eerst het geval van de vestzak-broekzak transactie.
De bank laat weten dat het ze gedurende het onderzoek volledige medewerking heeft verleend aan het OM. Ernstige tekortkomingen zijn geconstateerd in de processen ter bestrijding van witwassen in Nederland, zoals het klantacceptatieproces, transactiemonitoringsproces en exit-proces (zogenoemde ‘Client Life Cycle’-processen) in de periode 2014 – 2020, waardoor in bepaalde gevallen cliënten misbruik hebben kunnen maken van rekeningen van ABN Amro Bank.
Robert Swaak, de huidige CEO: “Als bank hebben we niet alleen een wettelijke, maar ook morele taak om ons uiterste best te doen het financiële stelsel te behoeden voor misbruik door criminelen. Met het uitvoeren van deze taak beogen wij substantieel bij te dragen aan een veiligere samenleving. Tot mijn spijt moet ik erkennen dat ABN AMRO er in het verleden onvoldoende in is geslaagd om de belangrijke rol van poortwachter goed uit te voeren. Dat is onacceptabel en daar nemen wij de volledige verantwoordelijkheid voor. ”
ABN Amro Bank heeft in verband met geconstateerde tekortkomingen in haar ‘Client Life Cycle’-processen en om striktere regelgeving en steeds nieuwe vormen van financiële criminaliteit te adresseren in oktober 2018 besloten om de uitvoering van de ‘Client Life Cycle’-processen te centraliseren. Om dit te bereiken heeft de bank het programma Detecting Financial Crime (DFC) opgezet en substantieel extra (financiële) middelen beschikbaar gemaakt voor personeel, systemen en processen. De voortgang van het DFC programma verloopt volgens het met De Nederlandsche Bank afgestemde schema en zal naar verwachting eind 2022 zijn afgerond. Aan het eind van 2020 was het totaal aantal voltijdbanen betrokken bij de uitvoering van ‘Client Life Cycle’-processen toegenomen tot 3.800, hetgeen overeenkomt met een op de vijf banen. De bank is ervan overtuigd met de huidige aanpak op de goede weg te zijn richting een structureel herstel van de tekortkomingen en borging daarvan in haar dagelijkse bedrijfsvoering. ABN AMRO is verder intensief betrokken bij diverse publiek/private samenwerkingen met als doel de samenleving veiliger te maken.
Als onderdeel van de schikking die vandaag is bekendgemaakt, stemt ABN Amro Bank in met het betalen van een boete van 300 miljoen euro en 180 euro miljoen ter ontneming. Het boetebedrag doet recht aan de ernst, omvang en duur van de geconstateerde tekortkomingen. Het bedrag ter ontneming geeft het bedrag aan kosten weer dat de bank volgens het OM heeft bespaard. Het totaalbedrag van 480 miljoen euro komt ten laste van de eerste kwartaalresultaten van de bank in 2021.
Robert Swaak sluit af met het volgende: “Hiermee sluiten we een pijnlijk en teleurstellend hoofdstuk af in de geschiedenis van ABN AMRO. De lessen die we hieruit trekken motiveren ons des te meer om in onze rol van poortwachter iedere dag opnieuw de strijd aan te gaan voor een veiligere samenleving en een financieel stelsel dat beantwoordt aan de hoogste integriteitseisen.”
Foto ABN Amro Bank: Robert Swaak, CEO