Tijdens de VN-klimaatconferentie COP29, van 11 tot 22 november in Azerbeidzjan, zal de Europese Unie samenwerken met internationale partners om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen. Het akkoord streeft ernaar de opwarming van de aarde zo dicht mogelijk bij 1,5 °C te houden. Klimaatverandering kent geen grenzen en vormt wereldwijd een steeds grotere bedreiging voor levens en bestaansmiddelen. Op COP29 moeten de deelnemende landen ervoor zorgen dat financiële stromen wereldwijd in lijn komen met de klimaatdoelen. Dit willen zij onder andere bereiken door investeringen aan te trekken en een nieuwe collectieve klimaatfinancieringsdoelstelling (NCQG) vast te stellen. Deze NCQG vormt een van de belangrijkste prioriteiten van de onderhandelingen dit jaar.
De EU is momenteel de grootste verstrekker van internationale klimaatfinanciering. In 2023 heeft zij 28,6 miljard euro aan publieke klimaatfinanciering bijgedragen, plus nog eens 7,2 miljard euro aan particuliere financiering om ontwikkelingslanden te helpen hun uitstoot te verminderen en zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering. Hoewel de ontwikkelde landen het voortouw moeten nemen bij het mobiliseren van deze fondsen, vereist het halen van de klimaatambities bredere bijdragen. Daarom wil de EU ook financiering aantrekken uit de particuliere sector, nieuwe en innovatieve bronnen inzetten en zowel op internationaal als nationaal niveau betere voorwaarden creëren. De NCQG moet ervoor zorgen dat alle financiële stromen zich richten op de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs en de internationale discussie over klimaatfinanciering vernieuwen. Het erkennen van de noodzaak van een mondiale inspanning om brede financiering te mobiliseren uit publieke en private bronnen, binnenlands en internationaal, is hierbij essentieel.
Een ander belangrijk gesprekspunt op COP29 is de herbevestiging van de wereldwijde energiedoelen, zoals vorig jaar in Dubai afgesproken, met als doel om tegen 2030 afscheid te nemen van fossiele brandstoffen. Dit betekent een drievoudige investering in hernieuwbare energie en een verdubbeling van maatregelen voor energie-efficiëntie. De EU zal zich inspannen om ambitieuze verwachtingen vast te leggen voor de nationaal bepaalde bijdragen (NDC’s) die volgend jaar door alle partijen worden ingediend. In dat kader is de EU al begonnen met de voorbereiding van haar nieuwe NDC, met de publicatie van de klimaatdoelstelling van Europa voor 2040 eerder dit jaar. De Commissie wil in de Europese klimaatwet een doel opnemen om de uitstoot in 2040 met 90% te verminderen. Dit vormt de basis voor de nieuwe NDC van de EU.
Het onderhandelingsteam van de EU zal ook werken aan het afronden van de gesprekken over internationale koolstofmarkten onder artikel 6 van het Klimaatakkoord van Parijs. Met de stijgende vraag naar een robuust systeem van koolstofcompensaties en financiering voor mitigatie- en aanpassingsprojecten, moeten er gemeenschappelijke normen worden vastgesteld. Deze normen zullen hoge integriteit, additionaliteit, duurzaamheid en verantwoordingsplicht waarborgen.
Achtergrond
In 2015 kwamen 194 landen in het kader van het Klimaatakkoord van Parijs overeen om de temperatuurstijging tegen het einde van de eeuw ruim onder 2 °C te houden, en idealiter bij 1,5 °C. Elk land zou nationale klimaatdoelen vastleggen in de vorm van nationaal bepaalde bijdragen (NDC’s). De Europese Unie heeft zich sterk gecommitteerd aan deze doelen en ziet zichzelf als een wereldleider in klimaatactie. Sinds 1990 heeft zij haar broeikasgasemissies al met 37% verlaagd, terwijl de economie met bijna 70% is gegroeid.
Met de Europese Green Deal, die in december 2019 werd gepresenteerd, is de EU vastbesloten om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken. Dit doel werd juridisch bindend in 2021, toen de Europese klimaatwet in werking trad. In de klimaatwet werd tevens vastgelegd dat de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met ten minste 55% moet worden verminderd ten opzichte van 1990. Deze doelstelling werd in december 2020 doorgegeven aan de UNFCCC als de NDC van de EU. In 2021 presenteerde de EU een pakket aan beleidsvoorstellen op het gebied van klimaat, energie, landgebruik, vervoer en belastingen om de 55%-doelstelling tegen 2030 te bereiken.
Bron: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_24_5721