Europa loopt het risico om achter te blijven in de technologische vooruitgang vanwege incoherente en complexe regelgeving, waarschuwen Mark Zuckerberg en Daniel Ek, respectievelijk de CEO’s van Meta en Spotify. In een gezamenlijke verklaring in The Economist benadrukken de leiders van deze techgiganten dat artificiële intelligentie (AI) de potentie heeft om de wereld te transformeren, maar dat Europa door zijn gefragmenteerde regelgevingsstructuur dreigt mis te lopen op cruciale innovaties.
AI kan menselijke productiviteit verhogen, wetenschappelijke vooruitgang versnellen en miljarden euro’s toevoegen aan de wereldeconomie. Echter, niet iedereen is in gelijke mate in staat om van deze technologie te profiteren. Volgens de CEO’s kunnen Europese organisaties een belangrijke rol spelen door open-source AI te omarmen, waarbij modellen met een openbare en toegankelijke licentie worden uitgebracht. Dit zou voorkomen dat de macht wordt geconcentreerd bij enkele grote spelers en zou, net als het internet, een gelijk speelveld creëren.
Meta heeft al verschillende AI-technologieën open-source gemaakt, waaronder de geavanceerde Llama-modellen. Deze technologieën worden al gebruikt door publieke instellingen en onderzoekers om medische doorbraken te versnellen en talen te behouden. Europa, dat meer open-source ontwikkelaars heeft dan de Verenigde Staten, zou volgens de CEO’s bij uitstek geschikt zijn om te profiteren van deze open-source AI-golf. Echter, de huidige gefragmenteerde en inconsistente regelgeving remt innovatie en houdt Europese ontwikkelaars tegen.
Een voorbeeld van deze problematiek is de ongelijke toepassing van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hoewel deze wet bedoeld was om het gebruik en de stroom van data te harmoniseren, creëren Europese privacytoezichthouders juist vertragingen en onzekerheid. Zo wordt Meta bijvoorbeeld verhinderd om hun AI-modellen te trainen op openbaar gedeelde inhoud op Facebook en Instagram vanwege onduidelijkheden bij de handhaving van de AVG. Dit zorgt ervoor dat krachtige AI-modellen niet de collectieve kennis, cultuur en talen van Europa zullen weerspiegelen.
De CEO’s benadrukken dat Europa dringend behoefte heeft aan een nieuwe aanpak met duidelijker beleid en consistentere handhaving. Alleen dan kan het continent profiteren van de mogelijkheden die AI biedt en voorkomen dat het verder achterop raakt ten opzichte van Amerika en Azië. Volgens de leiders van Meta en Spotify is open-source AI een kans voor Europese organisaties om deze technologie optimaal te benutten en zo het speelveld te egaliseren.
Als Europa doorgaat op de huidige weg, zal het deze unieke kans missen. Want het enige dat Europa niet heeft is tijd, aldus de CEO’s.