Centrale banken spelen cruciale rol in de groene transitie

21 november 2024

Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit bij De Nederlandsche Bank (DNB), sprak op het Green Finance Symposium aan de Universiteit van Tilburg over de belangrijke rol die centrale banken spelen in de groene transitie. Hij benadrukte dat klimaatverandering en de achteruitgang van de natuur risico’s vormen voor de monetaire en financiële stabiliteit.

Sleijpen gaf verschillende voorbeelden van deze risico’s:

  • Waardevermindering van activa en onderpand door overstromingen.
  • Stranded assets: investeringen in vervuilende industrieën die waardeloos worden.
  • Prijsstijgingen van landbouwgrondstoffen door frequentere droogtes.
  • Sterke invloed van de energiemix en het energiebeleid op het algemene prijsniveau.

Hij beargumenteerde dat centrale banken en financiële toezichthouders, vanwege hun langetermijnvisie, altijd de voorkeur zullen geven aan een voorspelbaar en ordelijk transitiepad. Hoewel er inspanningen worden geleverd om de financiële sector in de juiste richting te duwen, waarschuwde Sleijpen dat handhaving een optie wordt als deze inspanningen onvoldoende blijken.

DNB ziet haar rol in de groene transitie als toezichthouder en regulator, als centrale bank en als leider door het goede voorbeeld te geven. Als toezichthouder moet DNB ervoor zorgen dat financiële instellingen hun klimaat- en natuurgerelateerde risico’s beheren. Als centrale bank is DNB adviseur van de overheid en draagt bij aan stabiel langetermijnklimaat- en milieubeleid door middel van economische analyse en onderzoek. Volgens Sleijpen wil de DNB ook het goede voorbeeld geven door duurzaamheidsaspecten te integreren in al haar kerntaken.

Sleijpen erkende dat de verantwoordelijkheid voor de groene transitie bij alle actoren ligt: overheden, de private sector en huishoudens. Overheden hebben de meest effectieve instrumenten om de transitie vorm te geven, zoals het vaststellen van normen en regelgeving, het adequaat beprijzen van externaliteiten en het stimuleren van innovatieve, duurzame investeringen.

Sleijpen benadrukte dat de centrale bank niet de verantwoordelijkheid van andere partijen kan overnemen. De primaire doelstelling van het monetaire beleid is het handhaven van prijsstabiliteit. Uiteindelijk is het aan de samenleving om het transitiepad te kiezen dat zij het meest geschikt acht. De rol van de centrale bank is om de effecten van alternatieve scenario’s te onderzoeken en de feiten te presenteren.

Lees hier de volledige Engelstalige speech

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *