Basel Committee publiceert consultatiedocument over Third-Party Risk Management

11 juli 2024

De Basel Committee on Banking Supervision heeft een consultatiedocument gepubliceerd getiteld “Principles for the Sound Management of Third-Party Risk“. Dit document biedt richtlijnen aan banken en prudentiële toezichthouders voor effectief risk management bij samenwerkingen met derden. Het doel is om de weerbaarheid van banken tegen operationele ontregelingen te vergroten en de impact van ernstige ontwrichtende gebeurtenissen te beperken. 

Wat is de Basel Committee on Banking Supervision?

De Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) is een internationaal forum dat toezichthouders op banken en centrale banken samenbrengt om richtlijnen en standaarden voor banktoezicht te ontwikkelen. Het doel van de BCBS is om de stabiliteit en het efficiënte functioneren van het internationale financiële systeem te bevorderen. De richtlijnen en standaarden van de BCBS, zoals de Basel-akkoorden, worden wereldwijd gebruikt als referentie voor prudentieel toezicht op banken.

Nieuwe Richtlijnen voor Third Party Risk Management

Door de voortdurende digitalisering en de snelle invoering van innovatieve methoden in de bankensector zijn banken steeds afhankelijker geworden van diensten die door derden worden geleverd. Deze toenemende afhankelijkheid reikt verder dan traditionele outsourcing en omvat complexe supply chains en toenemende concentratierisico’s. Daarom was een update van het 2005 Joint Forum-paper “Outsourcing in Financial Services” noodzakelijk, specifiek voor de bankensector.

Het consultatiedocument bevat 12 kernprincipes die banken en toezichthouders richtlijnen bieden voor het effectief beheren en toezicht houden op risico’s die voortkomen uit samenwerkingen met derden. Deze principes introduceren het concept van ‘third-party life cycle’ en benadrukken cruciale concepten zoals ‘criticality’ en proportionaliteit. Verder worden onderwerpen als supply chain risico’s en concentratierisico’s behandeld en wordt het belang van coördinatie en dialoog tussen toezichthouders binnen en over landsgrenzen heen benadrukt.

Aansluiting bij Bestaande Initiatieven

De nieuwe principes zijn een aanvulling op het rapport van de Financial Stability Board uit 2023, getiteld “Enhancing Third-Party Risk Management and Oversight – A Toolkit for Financial Institutions and Financial Authorities“. Hoewel de richtlijnen primair gericht zijn op grote internationaal actieve banken en hun toezichthouders, bieden ze ook voordelen voor kleinere banken en autoriteiten in alle jurisdicties. De principes leggen een gemeenschappelijke basis voor risk management van derden, terwijl ze voldoende flexibiliteit bieden om mee te groeien met veranderende praktijken en regelgevende kaders.

Technologie-Neutrale Benadering

Om flexibel en toepasbaar te blijven op een breed scala aan technologieën, hanteren de principes een technologie-neutrale benadering. Hierdoor kunnen ze worden toegepast op recente trends zoals artificial intelligence, machine learning en blockchain-technologie, ook al worden deze trends niet expliciet genoemd.

Conclusie

Met de publicatie van het consultatiedocument beoogt de Basel Committee on Banking Supervision banken en toezichthouders te ondersteunen bij het omgaan met de complexe risico’s die voortvloeien uit hun toenemende afhankelijkheid van derden. Door robuuste richtlijnen en een gemeenschappelijke basis te bieden, draagt de BCBS bij aan de stabiliteit en veerkracht van de mondiale bankensector. Reacties op de voorgestelde principes kunnen tot 9 oktober 2024 worden ingediend, waarna de definitieve richtlijnen zullen worden vastgesteld.

 

Link naar het consultatiedocument: https://www.bis.org/bcbs/publ/d577.pdf

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *