In ons huidige tijdperk verlopen steeds meer alledaagse handelingen via het internet. Ook als het aankomt op betalingen, hebben we te maken met verregaande digitalisering. Dagelijks komen er steeds meer alternatieve betaalmethodes(geldoverdrachten, virtueel valuta, digitale portemonnees etc.), die deze handelingen zowel sneller als praktisch zouden moeten maken. Wat er zich achter de schermen afspeelt, is het meest actieve en complexe ecosysteem als het aankomt op financiële diensten. Dit geldt vooral voor de veiligheid en compliance maatregelen.
Toen zo’n tien tot vijftien jaar geleden het bankieren en de financiële diensten online begonnen te komen, kwamen de zorgen al snel dat deze nieuwe systemen vatbaar zouden zijn voor onder andere: fraude, witwasserij en identiteitsdiefstal. Dit leidde snel tot een reeks veiligheidsmaatregelen en anti-fraude oplossingen. Dit ging vrij vlot, maar men verwachtte niet dat de alternatieve betalingsmethodes zich in zo een rap tempo zouden uitbreiden en evolueren.
Bij een nieuwe betaalmethode (vooral als deze in hoog tempo aan populariteit wint) is het implementeren van veiligheidsmaatregelen van hoge prioriteit. De explosieve groei in termen van het aantal nieuwe diensten en het aantal transacties, vormt een uitdaging voor de traditionele financiële instellingen. De reden hiervan is dat de alternatieve betalingsmethodes zich op een punt gaan kruisen met de ‘mainstream’ financiële diensten. Als voorbeeld worden digitale portemonnees gefinancierd door banken. Vanuit een regulier oogpunt is het niet meteen nodig om te denken dat het systeem misbruikt wordt, maar toch zullen de banken zich verantwoordelijk voelen om toezicht te houden op deze betalingen om er zeker van te zijn dat het geen misbruik is van hun eigen transactiediensten.
Lees het volledige artikel (in het Engels) van Neil Katkov op ons platform.
Geschreven door: Sina Moghari
Alternatieve betalingsmethodes in relatie tot compliance
16 december 2014