AFM publiceert SREP Marktbeeld: Belangrijke inzichten voor beleggingsondernemingen

18 juli 2024

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het eerste SREP Marktbeeld gepubliceerd, een rapport dat waardevolle inzichten biedt voor beleggingsondernemingen in Nederland. Het Supervisory Review & Evaluation Proces (SREP) is een periodieke uitvraag die de AFM uitvoert om een breed overzicht te krijgen van de bedrijfsvoering binnen de sector. In 2023 zijn hiervoor twee vragenlijsten verstuurd naar ongeveer 250 beleggingsondernemingen.

SREP: Een Overzicht voor Toezicht en Sector

De SREP-uitvragen van de AFM richten zich op diverse aspecten van beheerste en integere bedrijfsvoering. Dit omvat een breed scala aan onderwerpen zoals risicobeheer, uitbesteding, beloningsbeleid, leiderschap en cultuur. De modulaire aanpak van de vragenlijsten maakt het mogelijk om specifieke en actuele thema’s uit te lichten, die van belang zijn voor zowel de markt als de toezichthouders. De informatie die wordt verkregen uit SREP vormt een belangrijk marktbeeld dat door De Nederlandsche Bank (DNB) en de AFM wordt gebruikt voor toezicht. Voor de ondernemingen zelf biedt het de mogelijkheid om hun eigen praktijken te vergelijken met die van anderen en verbeterpunten te identificeren.

Belangrijkste Bevindingen

Het eerste SREP Marktbeeld richt zich op een aantal specifieke thema’s, waaronder IT-risicobeheersing, het Product Approval & Review Proces (PARP) en vermogensscheiding. Uit de resultaten blijkt dat een derde van de beleggingsondernemingen nog verbeteringen kan aanbrengen in hun ICT-risk management framework en dat meer dan 20% van de ondernemingen ten onrechte denkt dat het PARP niet op hen van toepassing is. Hoewel meer dan 90% aangeeft een beleid te hebben voor interne risicobeheersing, blijft de daadwerkelijke implementatie hiervan vaak achter. Bovendien moet een op de vijf beheerders nog beleid opstellen rond thema’s zoals leningen en andere transacties met bestuurders, evenals de implementatie van een klokkenluidersregeling.

Toekomstige Uitvragen

De volgende SREP-uitvraag staat gepland voor september 2024. Begin september zal de aankondigingsbrief worden verzonden, gevolgd door de vragenlijst aan het einde van de maand. Deze uitvraag zal zich richten op thema’s zoals beloningsbeleid, incidentenmanagement en uitbesteding. Ondernemingen krijgen zes weken de tijd om de vragenlijst in te vullen, en in oktober zal een online sessie worden georganiseerd om eventuele vragen te beantwoorden.

Met deze eerste publicatie van het SREP Marktbeeld zet de AFM een belangrijke stap in het bevorderen van transparantie en verbetering binnen de sector. Beleggingsondernemingen kunnen nu profiteren van de inzichten uit dit rapport om hun eigen bedrijfsvoering te evalueren en waar nodig aan te passen.

 

 

 

 

 

 

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *