AFM bezorgd over margeverplichtingen

28 mei 2022
Kennisbank

Bestuursvoorzitter Laura van Geest van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) neemt op 1 juni 2022 deel aan het jaarlijkse rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de macro-economische risico’s voor het financiële stelsel. Ook De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau schuiven aan. Het openbare gesprek met de vaste commissie voor Financiën vindt plaats op woensdag 1 juni 2022 van 14.30 tot 16.45 uur in de Thorbeckezaal in de Tweede Kamer. Het wordt ook live uitgezonden via de website van de Tweede Kamer en is later terug te zien via debatgemist.tweedekamer.nl. De aandachtspunten van de AFM zijn bij elkaar gebracht in een notitie die ter voorbereiding naar de Kamer is gestuurd. 

Het is duidelijk dat de zorgen toegenomen zijn, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de oplopende rente met als gevolg forse margeverplichtingen voor de vermogensbeheersector.  De oorlog in Oekraïne veroorzaakt stijgende grondstofprijzen, onzekerheid over de economische groei en oplopende inflatie. De risico’s binnen het financiële stelsel onder AFM-toezicht zijn hiermee toegenomen.

Marktpartijen en particuliere beleggers, die blootgesteld worden aan de huidige volatiele markten, dienen hiermee rekening te houden. Dit geldt in versterkte mate voor crypto beleggingen. De betrouwbaarheid van de infrastructuur van de kapitaalmarkten is juist tijdens periodes van onrust van groot belang, aldus de AFM. Door de toegenomen digitalisering blijft de operationele betrouwbaarheid van handelsplatformen een belangrijk thema voor de AFM. Behalve tegen cyberrisico’s, dienen platformen opgewassen te zijn tegen sterke prijs- en capaciteitsschommelingen.

Forse margeverplichtingen

De onrust op financiële markten raakt de Nederlandse vermogensbeheersector, via forse margeverplichtingen op rentederivaten en stranded assets door sancties op Russische effecten. Vanwege de grote portefeuilles rentederivaten bij Nederlandse fondsen, is de Nederlandse sector gevoelig voor rente schokken. Dit leidt tot forse margeverplichtingen. Door de sancties tegen Rusland is naar schatting enkele miljarden aan financiële activa van Nederlandse vermogensbeheerders niet goed meer te waarderen.

Plaats uw reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *