Nederlandse banken krijgen groen licht om samen te werken aan het verbeteren van hun duurzaamheidsrapportages. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft, na een verzoek van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), geoordeeld dat deze samenwerking binnen de concurrentieregels valt en geen negatieve gevolgen heeft voor de markt. Deze samenwerking kan investeerders helpen om beter onderbouwde, duurzame keuzes te maken.
Het initiatief van de NVB richt zich op het ontwikkelen van een gezamenlijke aanpak voor de uitleg van ESG-eisen. Door gezamenlijk te kijken naar benodigde data en betrouwbare rekenmethodes, willen de banken hun rapportages meer uniform en vergelijkbaar maken. Dit project is momenteel een pilot, gericht op de transport-, agrarische, en vastgoedsector.
Positieve beoordeling door ACM
De ACM ziet geen nadelen in de samenwerking van de banken. Volgens de toezichthouder zijn er geen risico’s op prijsverhogingen of kwaliteitsverminderingen. De samenwerking is vrijwillig en staat open voor alle banken die willen deelnemen. Belangrijk is dat er geen concurrentiegevoelige informatie, zoals klantgegevens, wordt uitgewisseld. De gezamenlijke uitleg van de ESG-eisen wordt gebaseerd op objectieve en transparante bronnen, die in het dataschema worden vermeld. Elke bank blijft echter verantwoordelijk voor zijn eigen rapportage en kan ervoor kiezen af te wijken van de gezamenlijke aanpak.
“Bedrijven mogen samenwerken om duurzame doelen te bereiken, en de Mededingingswet biedt die ruimte,” aldus Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM. “Als bedrijven hierover vragen hebben, beantwoorden wij die graag. Ondernemingen kunnen ook onze samenwerkcheck gebruiken om te zien of hun plannen in lijn zijn met de wetgeving.”
Noodzaak van gezamenlijke ESG-uitleg
Banken staan onder steeds grotere druk om uitgebreid te rapporteren over duurzaamheid, met name door richtlijnen zoals de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Vanaf boekjaar 2024 zullen meer bedrijven verplicht worden om te rapporteren over hun impact op milieu, maatschappij en bestuur. Dit betreft onder andere CO2-uitstoot, waterverbruik, arbeidsomstandigheden, en anti-corruptiemaatregelen.
De uiteenlopende interpretaties van deze vereisten zorgen er momenteel voor dat banken ieder hun eigen benadering ontwikkelen, wat leidt tot onvergelijkbare rapportages. Dit kan klanten verwarren en de vooruitgang in de sector op het gebied van duurzaamheid vertragen.
ACM’s rol in duurzaamheid
De ACM zegt een actieve rol te spelen in het bevorderen van duurzame consumptie en productie. De toezichthouder waakt over eerlijkheid in duurzaamheidsclaims en biedt bedrijven de ruimte om te innoveren en samen te werken aan een duurzamere economie. Volgens de ACM past de goedkeuring van de samenwerking tussen banken binnen deze bredere missie om de transitie naar een duurzame samenleving te ondersteunen.