Bedrijven op scherp: helft vreest impact van klimaat-, cyber- en geopolitieke risico

20 januari 2025

Een nieuw onderzoek van Rabobank toont aan dat Nederlandse bedrijven zich steeds meer bewust zijn van de groeiende risico’s die hun bedrijfsvoering kunnen beïnvloeden. De helft van de ondervraagde bedrijven verwacht aanzienlijke impact te ondervinden van klimaat-, cyber-, geopolitieke en sociale risico’s. Om deze risico’s te beheersen, heeft 82 procent van de bedrijven al een of meer voorzorgsmaatregelen genomen.

Lees meer…

Afhankelijkheid van big tech heeft grote invloed op financiële sector

16 januari 2025

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) constateert dat de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering, duurzaamheid en internationalisering steeds sneller gaan en een steeds grotere impact hebben op de financiële sector. Deze ontwikkelingen vragen aanpassing van de financiële sector en bijsturing van beleidmakers en toezichthouders. In eigen land blijft de pensioentransitie een belangrijke factor. Prioriteiten en andere toezichtactiviteiten voor dit jaar publiceert de Autoriteit Financiële Markten vandaag in haar jaarlijkse toezichtagenda. De Agenda 2025 is onder meer gebaseerd op de trends en risico’s die staan beschreven in AFM Trendzicht 2025.

Lees meer…

Nieuwe instructie voor het melden van (betaal)fraude en oplichting

16 januari 2025

Op 6 december 2024 heeft de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU-Nederland) een FIU-Instructie gepubliceerd over het melden van (betaal)fraude en oplichting. Aanleiding voor het publiceren van deze instructie is de constatering van De Nederlandsche Bank en FIU-Nederland dat er verschillen tussen banken bestaan in de wijze waarop zij ongebruikelijke transacties gerelateerd aan (betaal)fraude en oplichting melden.

Lees meer…

Kabinet maakt afwegingen voor de lange termijn: van economische groei tot klimaatdoelen

15 januari 2025

Het kabinet heeft gereageerd op het rapport ‘Kiezen voor later: vier visies voor 2050’ van het Centraal Planbureau (CPB). Dit rapport schetst vier toekomstscenario’s voor Nederland, elk met een eigen maatschappijvisie en de bijbehorende afwegingen. Het kabinet benadrukt het belang van langetermijndenken en erkent dat de uitdagingen waar Nederland voor staat keuzes noodzakelijk maken en belangenafwegingen met zich meebrengen. De scenario’s van het CPB illustreren deze belangenafwegingen en helpen bij het maken van weloverwogen keuzes voor de lange termijn.

Lees meer…

KLM’s privilege: 22 jaar strafrechtelijke bescherming terwijl concurrenten vervolgd werden

15 januari 2025

22 jaar lang beschermde een memorandum of understanding (MoU) tussen KLM en de Nederlandse Staat de luchtvaartmaatschappij tegen strafrechtelijke vervolging voor het vervoeren van passagiers zonder de juiste reisdocumenten. In diezelfde periode werden andere luchtvaartmaatschappijen echter wel meerdere keren strafrechtelijk vervolgd.

Lees meer…

Digitale betalingen in de EU: bezorgdheid over prijsinterventies op de markt voor betaalkaarten

13 januari 2025

Dankzij de aanpak van de EU zijn digitale betalingen nu veiliger, sneller en goedkoper voor gebruikers. In een nieuw verslag van de Europese Rekenkamer (ERK) wijzen de auditors echter op twee belangrijke aspecten in verband met prijsinterventies en de uitwisseling van rekeninggegevens. Allereerst is niet wettelijk vastgelegd dat de Commissie EU-prijsinterventies, met name voor vergoedingen voor betaalkaarten, periodiek moet evalueren. Ten tweede kan het gratis delen van rekeninggegevens de verlening van kwalitatief hoogstaande diensten van open bankieren in de EU in de weg staan.

Lees meer…

Klimaatrapportage in Nederland: veel woorden, maar weinig daden?

10 januari 2025

De wereldwijde temperaturen stijgen sneller dan ooit tevoren, met recordbrekende hittegolven en extreem weer als het nieuwe normaal. Te midden van deze escalerende klimaatcrisis rijst de vraag: houden Nederlandse bedrijven het hoofd koel? De EY Dutch Climate Action Barometer 2024 duikt in de klimaatgerelateerde informatie die Nederlandse bedrijven openbaar maken en onthult in hoeverre ze voorbereid zijn op de toekomst.

Lees meer…

Saxo Bank krijgt boetes van in totaal €1,6 miljoen voor gebrekkige vermogensscheiding en onzorgvuldige klantbehandeling

10 januari 2025

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Saxo Bank A/S drie boetes opgelegd van in totaal €1,6 miljoen. De boetes zijn opgelegd voor overtredingen door BinckBank N.V., een broker die online beleggingsdiensten aanbood en in 2019 is overgenomen door Saxo Bank. Uit AFM-onderzoek blijkt dat BinckBank tijdens de migratie naar Saxo Bank heeft gehandeld in strijd met de regels voor vermogensscheiding, risicobeheer en zorgvuldige klantbehandeling. Het gaat om overtredingen in de periode van 1 januari 2021 tot en met 11 april 2023. De AFM vindt dit zeer ernstig, want hierdoor liepen beleggers onnodige risico’s en is het vertrouwen van beleggers geschaad.

Lees meer…

OM brengt 10 verdachten voor de rechter in onderzoek naar witwassen, fraude en belastingontduiking

09 januari 2025

Het aanpakken van witwassen, fraude en belastingontduiking; met dit doel hebben diverse overheidsdiensten afgelopen jaren onderzoek gedaan naar een groep inwoners uit de gemeenten Maasdriel en Meijerijstad. Op vrijdag 17 januari moeten tien verdachten voor het eerst voor de rechter verschijnen tijdens een voorbereidende zitting.

Lees meer…