OM gaat voormalig bestuurders ABN AMRO niet vervolgen

19 december 2024

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten vier voormalig bestuurders van ABN AMRO Bank N.V. (ABN AMRO) niet te vervolgen voor het feitelijk leidinggeven aan het overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door ABN AMRO. Het OM concludeert na onderzoek dat er onvoldoende bewijs is om de voormalig bestuurders te vervolgen. ABN AMRO betaalde in april 2021 een transactiebedrag van 480 miljoen euro aan de Staat wegens overtreden van de Wwft en schuldwitwassen.

Lees meer…

Geopolitieke schokken hebben flinke impact op solvabiliteit Nederlandse en Europese verzekeraars

19 december 2024

Geopolitieke schokken hebben een flinke impact op de solvabiliteit van Nederlandse en Europese verzekeraars. Dit blijkt uit een stresstest die de Europese toezichthouder voor verzekeraars en pensioenfondsen (EIOPA) op 17 december heeft gepubliceerd. De impact van het onderzochte scenario op de liquiditeit van verzekeraars is daarentegen beperkt.

Lees meer…

Laat deelnemers duidelijke afweging maken tussen risico en rendement

18 december 2024

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft een aantal aanbevelingen voor het risicopreferentieonderzoek (RPO), zoals over de duidelijkheid van de afweging tussen risico en rendement in vragen aan deelnemers. Dit doen wij op basis van een onderzoek bij 10 pensioenfondsen. We zien wel dat pensioenfondsen al flinke vooruitgang hebben geboekt bij het RPO.

Lees meer…

Centrale banken strijden om vertrouwen terwijl economische crisis aanhoudt

17 december 2024

Een nieuw rapport van de Europese Centrale Bank (ECB) onderzoekt de factoren die het publieke vertrouwen in centrale banken beïnvloeden, en hoe dit vertrouwen evolueert in reactie op recente economische uitdagingen. Het benadrukt de cruciale rol van vertrouwen voor het effectief functioneren van centrale banken, vooral in het uitvoeren van monetair beleid.

Lees meer…

Onderzoek: belangrijke verbetering positie klokkenluiders in Nederlands bedrijfsleven

17 december 2024

Het rapport, Whistleblowing Frameworks 2024, ziet een belangrijke verbetering na invoering van de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders in 2023. Toch blijft er nog volop ruimte voor verbetering: slechts 20 van de 70 onderzochte bedrijven scoren 75 procent of hoger op de meetlat en op de dimensie cultuur wordt met 49 procent benedengemiddeld gescoord. Onlangs presenteerde Transparency International haar rapport over de staat van klokkenluidersbescherming bij grote Nederlandse ondernemingen.

Lees meer…

Oproep tot actie: gezamenlijke strijd tegen georganiseerde misdaad in Nederland

16 december 2024

Georganiseerde misdaad blijft een hardnekkig probleem dat zich razendsnel aanpast aan nieuwe omstandigheden. Nederland speelt hierin een cruciale rol, zowel als toegangspoort voor criminelen als voorloper in de internationale aanpak. In de halfjaarbrief benadrukt minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) dat een krachtige en gezamenlijke aanpak essentieel is om deze dreiging het hoofd te bieden. Met nieuwe maatregelen, versterkte samenwerking en een scherpe focus op corruptiebestrijding wil Nederland zijn weerbaarheid vergroten en een voortrekkersrol vervullen in de strijd tegen ondermijning. Wat zijn de plannen en hoe worden de sluipwegen voor criminelen effectief afgesloten?

Lees meer…

Zó pakken we ondermijning aan

13 december 2024

De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) zet steeds vaker data in om bedrijven met verdachte activiteiten op te sporen. Door slimme koppelingen tussen databronnen en gerichte controles brengt OZHZ risico’s aan het licht die anders onopgemerkt zouden blijven. Van illegale opslag van gevaarlijke stoffen tot misstanden in de horeca, de dienst werkt nauw samen met gemeenten, politie en andere instanties om signalen van ondermijning te herkennen en actie te ondernemen. Dit artikel geeft een inkijkje in de werkwijze van inspecteurs Hans en Kevin en de opvallende resultaten van het afgelopen jaar.

Lees meer…

Meerderheid werknemers wil dat werkgever actief bijdraagt aan duurzaamheid

11 december 2024

Een ruime meerderheid (67%) van de beroepsbevolking vindt het belangrijk dat de organisatie waarvoor zij werken een actieve bijdrage levert aan duurzaamheid. Wel is er vaak kritiek op de duurzaamheidscultuur, omdat de werkelijke gang van zaken lang niet altijd overeenkomt met de ambities die worden verkondigd. Dat is een van de opvallende uitkomsten van een groot KPMG-onderzoek onder een representatieve groep werknemers in verschillende sectoren in Nederland.

Lees meer…

EU-sanctiepakket tegen Rusland mislukt door veto, ondertussen blijken Nederlandse bedrijven sancties te omzeilen

10 december 2024

De Europese Unie is er niet in geslaagd om nieuwe sancties tegen Rusland goed te keuren vanwege een veto van Letland en Litouwen. De twee Baltische landen blokkeerden het pakket vanwege een bepaling die EU-bedrijven toestaat om in Rusland te blijven opereren, ondanks de oorlog in Oekraïne. Ondertussen blijkt dat ‘jonge’ Nederlandse bedrijven via tussenhandel de sancties weten te omzeilen. 

Lees meer…