Kennisbank

AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance MiFID Security 


Photo: Bron: Getty Images

Nieuwe specifieke leidraden Wwft

11 november 2024
Kennisbank

Het Bureau Financieel Toezicht (BFT) heeft nieuwe specifieke leidraden Wwft opgesteld voor de beroepsgroepen die onder zijn toezicht vallen, zoals (kandidaat-)notarissenaccountants, belastingadviseurs en administratiekantoren. Daarnaast zijn de voorbeelden bij de subjectieve indicator geactualiseerd en is een overzicht opgesteld van de (voor de instellingen die onder het toezicht van het BFT vallen) belangrijkste wetswijzigingen sinds oktober 2018.

Lees meer…

Opiniestuk: Eindrapport Staatscommissie rechtsstaat

06 november 2024
Kennisbank

Op 10 juni 2024 overhandigde de Staatscommissie rechtsstaat haar adviesrapport “De gebroken belofte aan de rechtsstaat” (hierna te noemen Eindrapport) aan burgers, regering, parlement en rechtspraak. Het rapport van een Staatscommissie is een belangrijk document, dat wat ons betreft niet zomaar in een bureaulade mag verdwijnen, wat helaas maar al te vaak geschiedt. De Staatscommissie rechtsstaat had de opdracht om vanuit het perspectief van de burger het functioneren van de rechtsstaat te analyseren en om voorstellen te ontwikkelen voor versterking daarvan. Dit opiniestuk is geschreven door Mr.drs. Hester Bais, Mr. Jack Jetten, Ir. Toon Peters en Mr. Paul Ruijs van de Werkgroep Verschoningsplicht voor Rechters.

Lees meer…

DNB roept instellingen op in actie te komen voor DORA

21 augustus 2024
Kennisbank

17 januari 2025 nadert met rasse schreden. Vanaf deze datum wordt de Digital Operational Resilience Act (DORA) van kracht. DORA is een Europese verordening met als doel dat financiële organisaties hun IT-risico’s beter gaan beheersen en daarmee weerbaarder worden tegen cyberdreigingen. Nederlandse financiële instellingen hebben nog enkele maanden om te voldoen aan de vereisten van deze regelgeving. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft onlangs een uitvraag gedaan om te peilen hoe ver instellingen zijn met de implementatie van DORA. De resultaten wijzen erop dat er nog flink wat werk verzet moet worden om tijdig aan de nieuwe eisen te voldoen.

Lees meer…

In memoriam: Michel Klompmaker

19 augustus 2024
Kennisbank

Eind vorige week bereikte ons het droevige nieuws dat Michel Klompmaker is overleden aan de gevolgen van de slopende ziekte ALS. Michel was de oprichter en de grote drijvende kracht achter het Risk & Compliance Platform Europe. De afgelopen tien jaar heeft hij het platform ontwikkeld tot een website waar tienduizenden professionals uit binnen- en buitenland hun vakinformatie vonden.

Lees meer…

Erftemeijer: gebrek aan effectiviteit bij uitvoering van de Wwft kost onnodig veel

14 augustus 2024
Kennisbank

De eerste keynote van het afgelopen Risk & Compliance Jaarcongres was Helène Erftemeijer van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Bij deze organisatie is zij sinds 2022 werkzaam als Sector Coördinator AML/CFT. Daarvoor was ze werkzaam bij twee van de drie Nederlandse grootbanken, te weten ABN Amro Bank en ING. In het interview met Cosmo Schuurmans gaat ze in het kort in op het standpunt van de NVB ten opzichte van de Wwft, het onderwerp dat centraal stond op 13 juni in Baarn.

 

Birgit Snijder-Kuipers: alleen wereldwijde aanpak is op termijn effectief

12 augustus 2024
Kennisbank

Als Professor Corporate Compliance and Anti-Money Laundering is Birgit Snijder-Kuipers verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarnaast is ze al meer dan 25 jaren verbonden aan De Brauw Blackstone Westbroek. Zij nam het tijdens het Professorendebat 2024 over de Wwft op donderdagavond 13 juni jongstleden in Baarn op tegen haar collega Tom Loonen van de Vrije Universiteit. In het korte interview met Cosmo Schuurmans gaat ze nader in op de internationale wet- en regelgeving en zij is daar duidelijk in. Gezien het huidige bedrijfsklimaat is alleen een wereldwijde min of meer uniforme aanpak effectief, aldus Birgit Snijder-Kuipers, iets wat haar opponent niet zag zitten.

Meer middelen voor de prioriteiten van Europa in EU begroting 2025

28 juni 2024
Kennisbank

De Commissie heeft op 19 juni jongstleden de jaarlijkse EU-begroting van 199,7 miljard euro voor 2025 voorgesteld. De begroting zal worden aangevuld met naar schatting 72 miljard euro aan betalingen in het kader van NextGenerationEU. Met deze aanzienlijke financiële middelen kan de EU haar politieke prioriteiten verwezenlijken en worden tegelijkertijd de wijzigingen geïntegreerd die zijn overeengekomen in de tussentijdse herziening van het meerjarig financieel kader (MFK) in februari 2024. In de ontwerpbegroting 2025 worden middelen toegewezen waar zij het grootste verschil kunnen maken, in samenwerking en in overeenstemming met de behoeften van de EU-lidstaten en onze partners in de hele wereld om Europa veerkrachtiger en toekomstbestendiger te maken ten voordele van de EU-burgers en -bedrijven. Hiertoe wordt de groene en de digitale transitie bevorderd en wordt gezorgd voor werkgelegenheidscreatie en wordt tegelijkertijd de strategische autonomie en de mondiale rol van Europa versterkt. De begroting maakt het mogelijk belangrijke kritieke technologieën te ondersteunen via het platform voor strategische technologieën voor Europa (STEP).
Lees meer…