Wet bescherming klokkenluiders

Praktijkdag Wet bescherming klokkenluiders

Aanleiding

In januari is 2023 de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk) aangenomen, die in februari 2023 in werking trad. Deze hooggewaardeerde cursus staat garant voor kennis bij werkgevers, vertrouwenspersonen en adviseurs over deze nieuwe regels. We staan eerst stil bij de belangrijkste verplichtingen. Vervolgens gaan we in op hoe een interne meldprocedure zó opgezet kan worden dat deze voor zowel melder, beklaagde als werkgever, de hoogste bescherming biedt. Tot slot bespreken we hoe een melding moet worden opgevolgd. Uiteraard komen veel praktijkvoorbeelden aan de orde zodat je direct de kennis kan toepassen in jouw praktijk.

Inhoud en resultaat

Sinds de inwerkingtreding van de Wbk gelden de Europese beschermingsregels grotendeels ook voor misstanden zoals fraude, milieuvervuiling, machtsmisbruik of ander schadelijk gedrag, die sinds 2016 in de Wet Huis voor klokkenluiders staan. Aan de hand van praktijkervaring, rechtspraak en de regels verkennen we wat een misstand is en waarom het belangrijk is dat daarmee zorgvuldig wordt omgesproken. Veel werkgevers moeten een interne procedure voor melden en opvolging van meldingen opzetten. In deze cursus leer je hoe een meldprocedure het beste opgezet kan worden, hoe je de toepassing ervan en de rolverdeling binnen de organisatie borgt en wat je ná een melding moet doen. Er is veel ruimte voor het inbrengen van eigen ervaringen, vragen en discussie.
Na het volgen van deze cursus weet de deelnemer:
·        wat er in de Wbk en de Europese richtlijn staat.
·        hoe een interne meldprocedure het best kan worden opgezet.
·        welke personen er voor de toepassing van de meldprocedure moeten worden aangewezen.
·        wat er na een melding moet gebeuren in het kader van onderzoek en maatregelen

Doelgroep

Werkgevers, vertrouwenspersonen, integriteitsadviseurs in de publieke en private sector, advocaten en juridisch adviseurs.

 

Aanmelden

 

Datum:09-10-2024
Tijd:09:00 - 16:45
Dagen:1 day
Locatie:Utrecht
Price€ 795,-

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • Je bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • Je bepaalt de data van de training

Daniëlle Weisz
Adjunct-uitgever Data & Privacy, Berghauser Pont Academy. Je kan contact opnemen met Daniëlle Weisz via danielle.weisz@berghauserpont.nl

Docent


Danny Theunis Advocaat en universitair docent burgerlijk procesrecht

Danny Theunis is sinds 2010 advocaat. Hij was van 2010 tot juni 2017 verbonden aan CMS Derks Star Busmann te Utrecht. Danny deed in juni 2017 zijn intrede bij Blaisse. Hij procedeert en adviseert op het gebied van (beroeps)aansprakelijkheid en tuchtrecht. Hij staat daarbij beroepsbeoefenaars (met name accountants, belastingadviseurs, notarissen en advocaten) en hun organisaties bij. Danny doceert regelmatig op dit terrein via SRA. Hij is daarnaast vanaf 2015 redactielid van het Tijdschrift voor de Procespraktijk en hij publiceert regelmatig in verschillende vakbladen. Voorts is Danny universitair docent burgerlijk procesrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Verder maakt Danny deel uit van de Commissie van Beroep (tuchtrechter in hoger beroep) van de KNVB in het amateurvoetbal. Verder heeft hij onder meer de Kluwer Leidraad retentierecht accountants geschreven en (procesrechtelijke) wetsartikelen becommentarieerd voor SDU.