Economie die gelukkig maakt
Meyrem AlmaciVerschijningsatum:19 maart 2019 (verwacht 20 mei 2019)
Taal:Nederlands
Pages:240
ISBN:9789463103985
Publisher:Pelckmans
Prijs:€ 19,99
Economische groei: voor sommigen een fetisj, voor anderen de oorzaak van alle ellende op de wereld. Maar in plaats van te groeien, blijven we vandaag ter plaatse trappelen. In plaats van welvaart te brengen voor iedereen, branden we onszelf en de planeet op. Meyrem Almaci gaat op zoek naar een andere manier om onze economie te doen draaien. Een economie die bijdraagt aan het dagelijkse geluk van mensen, zonder de planeet te ontwrichten. Creativiteit, innovatie en welvaart kunnen perfect samengaan met menselijke waardigheid, levenskwaliteit en duurzaamheid. Meer nog: het gebeurt vandaag al. Meyrem Almaci exploreert de contouren van die nieuwe economie aan de hand van gesprekken met toonaangevende denkers zoals de bedenker van het donutmodel Kate Raworth, politicoloog en professor internationale betrekkingen Jonathan Holslag en UNEP-codirecteur voor de Vergroening van de Financiële markten Simon Zadek. Ondernemers zoals Erwin Ollivier van het autoleasebedrijf Athlon en Tom Duhoux van het gloednieuwe HNST Jeans vertellen hoe zij die nieuwe economie in de realiteit vormgeven. Meyrem Almaci toont dat een economie die gelukkig maakt binnen ons bereik ligt.
Economie die gelukkig maakt is een inspiratiebron voor iedereen die begaan is met de samenleving en economie, en die nieuwsgierig is naar hoe het anders kan.
Meyrem Almaci
Almaci groeide op in een Turks gastarbeidersgezin met elf kinderen. Meyrems vader kwam in 1974 naar België om als bouwvakker te werken. Eerst woonde de familie in een gehucht genaamd Het Kalf en nadien vestigden ze zich in Sint-Gillis-Waas, waar een gemeenschap uit zijn dorp Kozluçay (Turkije) woonde. Haar moeder is enkele maanden later in 1974 nagekomen.
Meyrem Almaci werd licentiate in de vergelijkende Cultuurwetenschap en bachelor Maatschappelijk werk, optie Sociaal-cultureel werk. Ze werkte van 2002 tot 2007 als wetenschappelijk medewerker aan onderzoeksprojecten over de studiekeuze en het studiesucces van allochtonen in het hoger onderwijs van de Vrije Universiteit Brussel en de KU Leuven.