Assetmanagers gebruiken regelmatig ESG-data (Environmental, Social, Governance) om bedrijfsdoelstellingen en risicoblootstellingen te bepalen. Om fouten in informatie en verkeerde beslissingen te voorkomen, moeten zij de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van deze data waarborgen. In een verkenning heeft de AFM onderzocht hoe assetmanagers omgaan met ESG-data en hoe ze de juistheid en volledigheid ervan controleren. Het rapport geeft observaties die assetmanagers kunnen helpen bij het opzetten van processen, systemen en interne controles voor effectief risicobeheer van ESG-data.
De AFM baseerde het rapport op onderzoek bij tien assetmanagers en twee ESG-dataleveranciers. De bevindingen tonen dat de inrichting van de governancestructuur rond ESG-data varieert: sommige assetmanagers hebben een specifiek datamanagementsysteem, terwijl anderen de verantwoordelijkheden integreren in hun algemene Three-Lines-inrichting. De AFM verwacht dat assetmanagers verantwoordelijkheden rondom ESG-data en bijbehorende risico’s effectief in hun governance integreren.
Kiezen voor externe providers of eigen dataverzameling?
De meeste assetmanagers gebruiken externe ESG-dataproviders, waarbij grotere partijen vaak meerdere bronnen combineren om data te vergelijken, terwijl kleinere partijen dit vanwege kosten niet altijd kunnen doen. Externe providers bieden voordelen zoals kostenefficiëntie, gespecialiseerde kennis en bredere toegang tot data. Sommige assetmanagers kiezen echter voor eigen dataverzameling of -berekening, omdat externe data soms onvoldoende kwaliteit heeft of niet goed aansluit bij hun risicomodellen. Ongeacht de bron, verwacht de AFM dat assetmanagers de juistheid en volledigheid van data waarborgen met passende controles.
Eenduidige definitie van datarisico’s ontbreekt vaak
Een consistente definitie van datarisico’s helpt assetmanagers bij het identificeren en beheersen ervan. Slechts vier van de tien onderzochte assetmanagers hanteren zo’n vaste definitie. De AFM adviseert om binnen de organisatie een eenduidige definitie te gebruiken, zodat er overeenstemming is over wat datarisico’s zijn en hoe deze beheerd worden.
Proactief en reactief beleid voor datakwaliteit
Alle assetmanagers in het onderzoek hanteren proactief en reactief beleid om ESG-datakwaliteit te borgen. Proactief beleid omvat afspraken over datakwaliteit in contracten, bewaartermijnen, onderscheid tussen kritieke en niet-kritieke data en structurele controleprocessen. Reactief beleid wordt toegepast bij onregelmatigheden, waarbij assetmanagers contact opnemen met de dataprovider en correctieve maatregelen eisen.
Uitdagingen bij betrouwbaarheid en vergelijkbaarheid
Het rapport noemt ook uitdagingen bij het gebruik van ESG-data, waaronder een gebrek aan transparantie over methodologieën van externe providers, het ontbreken van uniformiteit in data-aanlevering, tijdigheid van data, en het koppelen van data aan het juiste bedrijf. Het gebrek aan consensus over methodieken om tot ESG-indicatoren te komen, maakt vergelijking van data lastig.
Duurzame bedrijfsvoering
De AFM benadrukt dat assetmanagers zich blijven richten op integere en beheerste bedrijfsvoering, inclusief de beheersing van duurzaamheidsrisico’s. Het waarborgen van de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van ESG-data is hierin essentieel. De AFM zal ook in de toekomst aandacht blijven houden voor risicobeheer rondom het gebruik van ESG-data door assetmanagers.